Vineyard Wind selecteert Jan De Nul voor inter-array-kabels

Het gaat om de levering en installatie van ongeveer 130 mijl aan kabels voor het Vineyard Wind 1-project: het eerste offshore windproject op commerciële schaal in de Verenigde Staten.

Trefwoorden: #Jan De Nul, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Vineyard Wind is een joint venture tussen Avangrid Renewables, een dochteronderneming van Avangrid, en Copenhagen Infrastructure Partners.

Jan De Nul Group gaat met haar onderaannemer JDR Cable Systems, onderdeel van de TFKable Group, circa 130 mijl aan kabels leveren en installeren voor het Vineyard Wind 1-project.

De 66 kV inter-array-kabels die 62 GE Haliade-X-turbines met elkaar verbinden, brengen elektra over naar een offshore sub-station voor transmissie naar het net.

Onderdeel van het contract is ondersteuning bij en opleiding in onderzeese installatiewerken aan personen met een elektrotechnische achtergrond. Dit levert in Massachusetts zo'n 40 nieuwe voltijdse banen op.

Hierdoor zijn geschoolde arbeidskrachten lokaal beschikbaar om het project en het lopende onderhoud ervan, alsook de windindustrie in de VS, te ondersteunen.

Vineyard Wind 1 is een project van 800 MW, gelegen op 15 mijl voor de kust van Martha's Vineyard, en wordt het eerste offshore windproject op commerciële schaal in de Verenigde Staten.

Het project wekt stroom op voor ruim 400.000 woningen en bedrijven in de regio Massachusetts en levert tijdens de duur van het project 3.600 voltijdse banen op. Dit is inclusief de meer dan 500 banen binnen de bouwnijverheid die onder de onlangs aangekondigde Projectarbeidsovereenkomst gecreëerd zijn.

Lars Pedersen, CEO van Vineyard Wind: "In combinatie met de recente ondertekening van de Project Labor Agreement hopen we dat deze laatste stap een duidelijk signaal uitstuurt over de enorme mogelijkheden die deze sector biedt voor het creëren van werkgelegenheid én investeringen."

Jan De Nul rondde in 2020 de installatie van de funderingen en turbines op het Coastal Virginia Offshore Wind Project af, dat ook gelegen is aan de Oostkust van de Verenigde Staten.

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul. "Met deze nieuwe uitdaging kunnen we nu voluit verder bouwen op de kennis en ervaring die we inzake werken aan de Oostkust hebben opgebouwd."