Besparing van 30% op ophaling bedrijfsafval mogelijk

VIL (Vlaamse Speerpuntcluster voor de Logistiek), FTSolutions, DSP Automation, Pixelvision, Indaver en de Universiteit van Antwerpen willen dit bereiken door een autonoom afval-ophaalsysteem op poten te zetten.

Trefwoorden: #afval, #autonoom, #Flanders Make, #Indaver, #logistiek, #VIL

Lees verder

research

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Als productie- of logistiek bedrijf wil je bezig zijn met je hoofdtaak: zo veel mogelijk produceren of transporteren tegen een zo goed mogelijke kwaliteit. Helaas ontstaat er in de meeste productieprocessen ook heel wat afval.

Na een brainstorm met een aantal logistieke leden identificeerde het VIL een nood voor het automatiseren van het proces van afvalophaling. Om deze service verder te optimaliseren werd ook op zoek gegaan naar verdere automatiseringstoepassingen.

Het ophalen van afval automatiseren is allesbehalve eenvoudig. Naast het feit dat er meerdere type containers autonoom opgetild en verplaatst dienen te worden (2-wheel, 4-wheel, pallet-based containers etc.), dient een autonome oplossing ook zowel binnen als buiten te werken. Volle containers moeten namelijk vaak buiten op het bedrijfsterrein geledigd worden.

Onlangs is er een gecertificeerde veiligheids-sensor geïntroduceerd voor autonome platformen die ook buiten ingezet kan worden. Dit biedt mogelijkheden voor dit soort toepassingen. Daarnaast worden AI-algoritmes steeds slimmer waardoor het gemakkelijker wordt om containers in moeilijke weersomstandigheden te herkennen.

Op basis van beelden kan een AI-netwerk leren hoe bijvoorbeeld een container er in de regen uit ziet. Samen met nieuwe ultrasoon technologie die de UAntwerpen ontwikkelde, kan een robuuste oplossing geïntegreerd worden.

Uiteindelijk dient een autonome afhaal-ophaal service ook geïntegreerd te worden in een warehouse-management systeem. Om ervoor te zorgen dat het afval vlot opgehaald is data over de containers nodig. Dit gaat dan om het type container, of deze in gebruik is of leeg is, de inhoud van de container, etc. Door al deze data te verzamelen en te analyseren kan het afval veel optimaler opgehaald worden.

Over ongeveer een jaar zullen de eindresultaten van dit onderzoek gedemonstreerd worden.