Elia test BVLOS drones om hoogspanningslijnen te inspecteren

In de buurt van Trois-Ponts is voor het eerst een helikopter drone gebruikt voor lange afstandsinspecties van hoogspanningslijnen. Deze BVLOS (beyond visual line of sight) drones kunnen op termijn inspecties met helikopters vervangen.

Trefwoorden: #drone, #Elia, #hoogspanning

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE -Voor het eerst test Elia Group in België een BVLOS drone uit voor de inspectie van de hoogspanningslijnen op lange afstand. Een dergelijke drone kan ongeveer 75 kilometer ver vliegen.

In principe moeten drones wettelijk gezien altijd binnen het zicht van de piloot blijven. Voor deze test is echter een speciale vergunning verkregen.

De bedoeling is om tegen 2023 een deel van de conventionele inspecties te vervangen door drone inspecties. Bij een conventionele inspectie wordt er gekeken van op de grond, in de masten geklommen of met een helikopter over de lijnen gevlogen.

Dat is tijdrovend, genereert mee CO2-emissies en is niet zonder risico. Het gebruik van BVLOS drones zou dit kunnen op- lossen. Ook voor snelle interventies bij pannes kunnen lange afstandsdrones een meerwaarde bieden.