Gentse spin-off Protealis verdubbelt startkapitaal

In april 2021 werd het Gentse bedrijf Protealis gelanceerd, als een spin-off rond de wetenschappelijke kennis van soja van VIB en ILVO. Nu na enkele kapitaalrondes gaat het bedrijf de internationale toer op.

Trefwoorden: #ILVO, #Protealis, #soja, #spin-off, #VIB

Lees verder

Techniek

( Foto: engdao -123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De oprichting van Protealis eerder dit jaar ging gepaard met heel wat positieve belangstelling, niet alleen van durfkapitalisten, maar ook van boeren en de verwerkende voedings- en voederindustrie.

Het verhaal van de eiwittransitie en duurzaam voedsel - het kader waarbinnen Protealis zijn positie wil uitbouwen – staat sinds de coronapandemie meer dan ooit op de agenda. De vraag naar plantaardige eiwitbronnen blijft stijgen. Zowel voedsel- als diervoederbedrijven ervaren een krapte in de markt van niet-ggo, lokale, duurzaam geteelde eiwitgewassen.

CEO Benjamin Laga: “De interesse in de startup kwam niet alleen uit België, maar ook uit Centraal- en Oost-Europese landen waar de zeer vroege sojabonen uit onze portfolio een agronomische en klimatologische match kunnen zijn. Die interesse vertaalt zich nu in financiële rugwind met een extra investering van 5,7 miljoen euro.”

Het bedrijf blijft trouw aan zijn missie om zaaigoed voor duurzame teelt van eiwitgewassen in Europa te leveren. Het bedrijf wil het extra kapitaal inzetten om zijn geografische reikwijdte te verbreden, om de productieopschaling te versnellen voor een bredere marktintroductie, en om de introductie van nieuwe rassen verder te versnellen.

Naast het bestaande ontwikkelingstraject van vroege sojabonen, zal ook een deel van het opgehaald kapitaal aangewend worden voor de veredeling van andere eiwitrijke gewassen.