Impact van open source in Europa

Een studie van de Europese Commissie over de impact van open source op de Europese economie schat dat bedrijven in Europa in 2018 zo'n 1 miljard euro investeerden in open source software. Dat zou een positief effect hebben van 65 - 95 miljard euro.

Trefwoorden: #Europa, #open source

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - De studie voorspelt dat een toename van 10% in open source software-code jaarlijks een extra 0,4% tot 0,6% BBP zou genereren en meer dan 600 extra ICT-startups in de EU. De aanschaf van open source software kan de totale eigendomskosten verlagen voor de openbare sector, vendor lock-in vermijden en de digitale autonomie vergroten.

De studie geeft specifieke aanbevelingen om het overheidsbeleid te richten op het bereiken van een digitaal autonome openbare sector, open onderzoek en innovatie die Europese groei mogelijk maken, en een gedigitaliseerde en intern concurrerende industrie.

Sinds oktober 2020 heeft de Commissie haar eigen nieuwe open source-softwarestrategie 2020-2023, die het transformatieve, innovatieve en samenwerkingspotentieel van open source verder aanmoedigt en benut om de overkoepelende digitale strategie van de Commissie en het programma Digitaal Europa te realiseren.

Die strategie benadrukt het delen en hergebruiken van softwareoplossingen, kennis en expertise en meer gebruik te maken van open source in informatietechnologieën en andere strategische gebieden.