Primeur: Nederlands binnenvaartschip maakt gebruik van verwisselbare energiecontainers

Zero Emission Services startte onlangs met de vaart van de Alphenaar, het eerste binnenvaartschip ter wereld dat voor de aandrijving gebruik maakt van verwisselbare energiecontainers en dus emissievrij.

Trefwoorden: #aandrijving, #binnenvaart, #CO2, #emissie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Rotterdam )

ENGINEERINGNET.BE - De energiecontainers, geheten ZESpacks, zijn standaard 20ft containers gevuld met batterijen, die worden geladen met groene stroom. Het eerste laadstation staat op de terminal van CCT in Alphen aan den Rijn.

De Alphenaar vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk voor Heineken. De bierbrouwer is samen met vervoerder CCT de eerste klant van Zero Emission Services (ZES), met een tienjarig contract.

ZES is vorig jaar opgericht door ENGIE, ING, Wärtsilä en Havenbedrijf Rotterdam. Het bedrijf levert een compleet dienstenpakket op basis van verwisselbare energiecontainers met groene energie, open-access laadinfrastructuur en een pay-per-use betaalconcept voor scheepseigenaren.

De laadstations kunnen fungeren als energy hubs die bij piekbelasting het net stabiliseren en waar ook andere voertuigen kunnen laden. ZESpacks zijn door hun mobiliteit ook inzetbaar om energie te leveren en op te slaan op allerlei locaties, zoals bouwplaatsen en festivals.

'Dit draagt met de besparing van zo’n 1.000 ton CO2 en 7 ton NOx per schip per jaar direct bij aan reductie van emissies. Daarbij produceren schepen die varen met ZES geen fijnstof en geluid', zegt Willem Dedden, CEO van ZES.

'De huidige ZESpacks werken met Lithium-Ion batterijen, maar in de toekomst kan dat ook waterstof, ammoniak of iets anders zijn. De ZESpack past altijd op de aansluiting, ongeacht het soort energie dat in de container zit.'

Om deze reden geeft ZES de profielen voor de connector rechteloos vrij, zodat de markt met diverse leveranciers van energiecontainers kan werken.

Het Finse concern Wärtsilä, leverancier van de eerste ZESpacks, werkte in de afgelopen maanden aan de assemblage en het testen van de energiecontainers. Deze zijn voorzien van veiligheids- en communicatiesystemen, en 45 batterijmodules van totaal 2MWh – vergelijkbaar met de capaciteit van zo’n 36 elektrische auto’s.

ZES wil op korte termijn opschalen naar 8 schepen, 8 laadstations en 14 ZESpacks. Het bedrijf wil in 2030 30 zero emissie vaarroutes realiseren, waarmee tot 360.000 ton CO2 en 2.800 ton NOx is te besparen.

Hiertoe werkt ZES werkt nauw samen met landelijke, regionale en lokale overheden en vooruitstrevende vervoerders, zoals BCTN, voor het contracteren van de volgende schepen en het ontwikkelen van het bijbehorende netwerk van laadstations, te beginnen in Rotterdam, Moerdijk en Alblasserdam.