Duurzaam onderzoekscentrum VEG-i-TEC officieel geopend

VEG-i-TEC is een ‘levend labo’, dat focust op de groente- en aardappelverwerkende industrie. Het onderzoekscentrum zoekt innovaties die de sector duurzamer en circulair maken. Vlaams minister Crevits opende het gebouw van de UGent Campus Kortrijk.

Trefwoorden: #duurzaam, #productie, #UGent, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De aardappelvariëteiten die hier het meest worden geteeld, zijn de droge seizoenen die we de voorbije jaren kenden niet gewoon. De aardappels worden kleiner terwijl we net een mooie lange frietjes willen.

Onderzoekers van de UGent zoeken samen met partners Flanders’ FOOD, Howest, VITO en Vlakwa naar oplossingen door andere variëteiten en verwerkingsprocessen te bestuderen. Dat onderzoek gebeurt bij VEG-i-TEC, het nieuwe onderzoekscentrum van de UGent, gevestigd op haar campus in Kortrijk.

Projectleider prof. Imca Sampers: “Het is onze missie om de voedingsindustrie duurzaam en circulair te maken. Maar we gaan verder: we kijken ook hoe dat gezond én lekker kan. We nemen daarbij de hele keten onder de loep, van grondstof tot eindproduct. Hierdoor maken we de vertaling naar de industrie gemakkelijker.”

Dat bedrijven de nieuwe aanpak op prijs stellen is duidelijk: VEG-i-TEC kreeg al meer dan vijftig onderzoeksvragen binnen.

Binnen het onderzoekscentrum zal de komende tijd veel aandacht gaan naar de toenemende waterschaarste. Het mag dan ook niet verwonderen dat er een hele (afval)waterbehandelingshal is ingericht in het VEG-i-TEC-gebouw. Sampers: “Nu zuiveren bedrijven hun afvalwater om het daarna grotendeels te lozen, slechts een deel wordt hergebruikt. Hoe kan dat beter en vooral: hoe kan dat op een veilige manier?”

Daarnaast zal onderzocht worden hoe de bijproducten uit de voedselproductie een tweede leven kan gegeven worden als voedingsmiddel, maar ook in cosmetica, in gewasbescherming of in textiel. En verder gaat het onderzoekscentrum op zoek naar alternatieven voor de klassieke plastics om voeding te verpakken.

ACHTERGROND
VEG-i-TEC kwam tot stand dank zij de steun van onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), het Vlaamse Hermesfonds, de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, het Interreg-programma FWVL (Frankrijk, Wallonië, Vlaanderen), Flanders’ FOOD, Huis van de Voeding, de UGent, Belgapom en Cargill.