Nieuwe Infineon chipfabriek opgestart

Onlangs opende Infineon Technologies in Villach (Oostenrijk) zijn nieuwe, 60.000 m² grote chipfabriek voor vermogenselektronica op 300 mm grote wafers. De investering van 1,6 miljard euro resulteert in één van 's werelds modernste halfgeleiderfabs.

Trefwoorden: #chips, #halfgeleider, #Infineon

Lees verder

Techniek

( Foto: Infineon )

ENGINEERINGNET.BE - Infineon, die in Dresden al een 300 millimeter wafer runde, kondigde in 2018 de bouw aan van zijn nieuwe chipfabriek voor vermogenselektronica. De fabriek is begin augustus in gebruik genomen, drie maanden eerder dan gepland.

Deze week verlaten de eerste wafers de fabriek in Villach. De fabriek zal chips leveren voor de auto-industrie, datacenters, windenergie en fotovoltaïsche installaties. Denk omvormers, laadpalen, elektrische mobiliteit,…

De productie zal de komende vier tot vijf jaar geleidelijk worden opgevoerd. Meer dan twee derde van de 400 extra hooggekwalificeerde specialisten die nodig zijn om de fabriek te bedienen, is al aangeworven. De nieuwe fabriek moet ongeveer twee miljard euro per jaar omzetten.

De geplande jaarlijkse capaciteit voor industriële halfgeleiders volstaat om zonne-installaties uit te rusten die zo’n 1.500 TWh elektriciteit produceren. Dat is drie keer het jaarlijkse stroomverbruik in Duitsland. Nu de globale vraag naar chips groeit en het aanbod achterblijft, is dat goed nieuws voor de klanten, aldus Reinhard Ploss, CEO van Infineon.

De Villach-site is Infineons wereldwijde expertisecentrum voor vermogenselektronica. Deze energiebesparende chips verminderen het energieverbruik in huishoudelijke apparaten, led-verlichting en mobiele apparaten. Moderne halfgeleiders verminderen het energieverbruik van koelkasten met 40 procent. Verlichting in gebouwen met 25 procent. De productmix van Villach kan meer dan 13 miljoen ton CO2-uitstoot vermijden.

De chipfabriek is verregaand geautomatiseerd. De intelligente recycling van de afvalwarmte van de koelsystemen dekt tachtig procent van de verwarmingsbehoeften van de site. Luchtzuiveringssystemen verminderen de directe emissies tot vrijwel nul. De Infineon Group wil tegen 2030 klimaatneutraal zijn.

Vanaf begin 2022 zal ter plekke de groene waterstof geproduceerd worden die als procesgas in de productie nodig is. Na gebruik in de chipproductie wordt die gerecycled en als brandstof voor autobussen gebruikt. Deze 'lerende fabriek' zal AI inzetten voor haar voorspellend onderhoud.

Hoe groter een wafer, des te meer chips die kan bevatten, des te efficiënter/goedkoper de productie kan gebeuren. Bij de conversie van 200 mm naar 300 mm (diameter) wafers -in 2000 - konden bijna drie keer meer chips op één wafer en ging de prijs van de chips met meer dan een derde naar beneden.

Villach is het expertisecentrum van de Groep voor vermogenshalfgeleiders. Een decennium geleden werd er de 300 millimeter watertechnologie ontwikkeld die eerst in Dresden werd uitgerold.

Beide fabrieken -Dresden en Villach- bouwen op dezelfde gestandaardiseerde productie- en digitaliseringsconcepten en kunnen als één virtuele megafabriek gerund worden. Productiecapaciteit kan vlot van de ene naar de andere overgeheveld worden om sneller in te spelen op de vraag.

Europese chipwet
In haar Staat van de Unie-toespraak op 15 september kondigde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een nieuwe Europese chipwet aan om er de halfgeleiderindustrie te versterken. De ambitie is om het aandeel van Europa in de wereldwijde halfgeleidermarkt op te trekken naar 20% tegen 2030. Een verdubbeling. Het gaat om concurrentievermogen maar ook om de soevereiniteit van Europa en het terugdringen van de afhankelijkheid van Azië. Een Europees chip-ecosysteem, van ontwerp tot de verschillende productiestappen, is het doel.

Eerder deze zomer ging de nieuwe Asic’s (application-specific integrated circuits) fabriek van Bosch in Dresden van start. Een investering van 1 miljard euro. Er worden eveneens wafers van 300 mm diameter geproduceerd.