Tente en Verhagen Leiden maken tuinbouw 25% efficiënter

Wielenfabrikant Tente en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger, dat dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden.

Trefwoorden: #bladzuiger, #machinebouw, #Tente, #tuinbouw, #Verhagen

Lees verder

Techniek

( Foto: Tente )

ENGINEERINGNET.BE - Patrick le Maître, commercieel directeur bij machinebouwer Verhagen Leiden: ”In september en oktober leggen bladzuigers elke dag heel wat kilometers af om de serres te ruimen. We merkten dat klanten problemen ondervonden met wielen die tegen de rails in de serres klapperen. Dat zorgt voor meer slijtage en een snellere uitval van de machine.”

De nieuwe hightech bladzuiger is een hydraulisch aangedreven machine die op rails rijdt. Uniek zijn de zwenkwielen van Tente die 360° draaien en automatisch terug in een van de twee nulposities komen, zodra ze worden opgetild.

Daardoor raken de wielen de rails niet en gaat de machine een pak langer mee. Deze “180° fixeerinrichting” combineert de voordelen van een bokwiel (een stabiel wiel dat niet zwenkbaar is) met die van een zwenkwiel (een wiel dat 360 graden draait).

Een bijkomend voordeel is dat de opvangbak voor het bladafval dankzij de zwenkwielen gemakkelijker van het gangpad naar het middenpad kan worden geduwd. Daar wordt de opvangbak losgekoppeld van de bladzuiger en worden de opgeruimde bladeren in een container gestort.

Hierdoor kunnen tuinders sneller en handiger werken, wat de productiviteit dan weer bevordert.