Wedstrijd moet circulaire economie in Port of Antwerp stimuleren

Om het sluiten van materiaalkringlopen in en rond de haven van Antwerpen te stimuleren, lanceert Port of Antwerp, samen met OVAM, de experten van het Vlaamse Symbioseteam, VITO en essenscia, een projectoproep in het kader van industriële symbiose.

Trefwoorden: #circulair, #circulaire economie, #haven, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Wat voor het ene bedrijf een afvalstroom is, is voor een ander bedrijf mogelijk een waardevolle grondstof. Voor de omslag naar een circulaire economie zet Port of Antwerp in op de transitie naar hernieuwbare energie en grondstoffen en op het sluiten van kringlopen zodat reststromen een tweede leven krijgen en worden hergebruikt of gerecycleerd.

Industriële symbiose is een vorm van bemiddeling om bedrijven samen te brengen in een innovatieve samenwerking en wegen te vinden om het gebruik van afval van de ene als grondstof voor de andere in te zetten.

Deelnemers aan deze wedstrijd gaan de uitdaging aan om hun symbioseproject voor te stellen waarbij minstens twee verschillende bedrijven materialen uitwisselen en daardoor een significante bijdrage leveren aan de circulaire economie in en rond de haven van Antwerpen. Gezocht wordt naar reële business cases die kans van slagen hebben en net dit duwtje in de rug nodig hebben.

De open oproep loopt tot en met 6 januari 2022 en na een selectieprocedure stelt de jury een top vijf samen, waaruit uiteindelijk begin februari de twee winnende projecten zullen worden gekozen.

Port of Antwerp stelt 50.000 euro per winnaar ter beschikking om door middel van een door de partners ondersteund participatief traject de symbioseopportuniteiten op de bedrijfsvloer te analyseren en uit te testen.

Klik hier voor meer informatie over deze projectoproep.