Europese primeur: industriële productie van circulair ziekenhuistextiel

Utexbel heeft naar aanleiding van de Close the Loop-conferentie duurzame ziekenhuiskledij op basis van gerecycleerd textiel voorgesteld. Na een investering van vijf jaar, is het voor het bedrijf uit Ronse het eerste belangrijke circulaire project.

Trefwoorden: #recyclage, #Utexbel, #Van Moer

Lees verder

Techniek

( Foto: Utexbel )

ENGINEERINGNET.BE - Dr. Green is een volledig circulair ontwikkeld product, waarbij gebruikte ziekenhuiskledij op industriële schaal getransformeerd wordt tot vezels en daarna weer omgezet wordt tot afgewerkte ziekenhuiskledij.

Utexbel is de eerste Europese speler die dit proces op industriële schaal uitrolt. Het bedrijf kiest er bewust voor om de productie lokaal te houden en werkt voor dit nieuwe product samen met Van Moer (expert in werk- en bedrijfskledij), maatwerkbedrijf Arcor (bewerking van het textiel), Terre (specialist in kledijrecyclage) en Delorge, dat instaat voor het uitrafelen van het textiel.

Ziekenhuiskledij bestaat door de band genomen uit 65% polyester en 35% katoen. Na een honderdtal wasbeurten voldoet de stof echter niet meer aan de kwaliteitsstandaarden, dus wordt deze voor Dr. Green gerecycleerd zodat ze opnieuw als basisgrondstof kan worden gebruikt. De kledij wordt door de partners 'vervezeld.'

De stof wordt gereduceerd tot fijne vezels van zo'n 25 millimeter lang, die voornamelijk bestaat uit polyester, gezien veel van het katoen gedurende het verwerkingsproces uit de stof is verdwenen. Deze vezels worden samengeperst tot balen die bij Utexbel worden geleverd.

Met de balen met gerecycleerd materiaal gaat die aan de slag om nieuw garen te spinnen. Tijdens het spinnen wordt biokatoen en gerecycleerd polyester toegevoegd.