• 06/04/2012

Organisaties luiden alarmbel voor een efficiënter ICT-beleid

Geert Mareels, projectleider coördinatiecel Vlaams e-government: “Dat onze e-gov niet voldoende meer evolueert, heeft veeleer een culturele dan wel een technische reden.”

Trefwoorden: #corve, #e-gov, #ecg, #kortom vzw, #V-ICT-OR

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Met een memorandum stellen enkele organisaties concrete oplossingen voor om tot een efficiënter informatiseringsbeleid te komen bij Vlaamse steden en gemeenten.

De Vlaamse ICT-organisatie V-ICT-OR, de coördinatiecel Vlaams e-government CORVE, het Expertisecentrum van Gemeentesecretarissen ECG en Kortom vzw, de vereniging voor overheidscommunicatie, startten een tijd geleden een werkgroep.

Die moest de informatiseringsproblemen bij lokale overheden in kaart brengen. Het resultaat van deze werkgroep is het memorandum, waarin de organisaties enkele concrete oplossingen en doelstellingen formuleren om de situatie te verbeteren.

Eddy Van der Stock, voorzitter van V-ICT-OR: “Sommige steden hebben tientallen databanken die allemaal los van elkaar staan. Als een burger verhuist of overlijdt, moet dit in al die verschillende databanken aangepast worden. Zoiets zou in één keer moeten kunnen en de technologie hiervoor bestaat al, maar ze wordt niet toegepast omdat lokale besturen vaak nog onvoldoende ver staan met hun informatisering.”

Geert Mareels, projectleider van CORVE: “Nog te veel middelen worden verspild omdat ICT-systemen niet op elkaar zijn afgestemd en telkens weer apart worden aangekocht. In 2002 was Vlaanderen nog bij de koplopers inzake breedbandtoegang, vandaag laten we kansen liggen, vooral op het vlak van open data en mobiele applicaties. Nochtans kunnen we technologisch gezien zowat alles realiseren wat we bedenken. Dat onze e-gov niet voldoende meer evolueert, heeft veeleer een culturele dan wel een technische reden. Een mentaliteitswijziging is dus noodzakelijk.”

Raoul Paridaens, Gemeentesecretaris van Puurs en voorzitter werktafel ICT bij ECG: “De cruciale rol van ICT wordt veelal onderschat binnen steden en gemeentes. Daarom pleiten wij in ons memorandum voor een schepen met als domeinspecialisatie ICT- & Informatiemanagement, die zorgt voor politieke sponsoring."

"ICT moet voldoende op de agenda van het managementteam staan, waarvan de CIO idealiter deel uitmaakt. De gemeentesecretaris bezet als ‘algemeen directeur’ van de gemeentelijke organisatie een cruciale plek om de digitalisering van het bestuur te ondersteunen en mee te ontwikkelen.”

Het volledige memorandum staat op http://www.v-ict-or.be/assets/4f1edb29aa6d63278f000018/20120119_Memorandum%20ICT%20&%20informatie%20management.pdf


(KV)