Ondersteuning voor kmo's om topinfrastructuur bio-economie te gebruiken

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil meer kmo’s aanmoedigen om de weg van de bio-economie in te slaan. Vlaamse kmo’s die nieuwe biogebaseerde processen willen uittesten op industriële schaal zullen financieel ondersteund worden.

Trefwoorden: #bio-economie, #Hilde Crevits, #pilootinfrastructuur

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bio Base Europe Pilot Plant )

ENGINEERINGNET.BE - Voortaan kunnen kmo’s zich bij VLAIO aanmelden om hun biogebaseerde innovaties uit te bouwen in één van de beschikbare Vlaamse pilootinfrastructuren.

Een pilootinstallatie vertaalt een nieuw proces dat werkt in het labo naar een rendabel proces op industriële schaal, zonder dat het bedrijf hiervoor al grote risico’s moet nemen.

Vlaanderen heeft een uniek landschap aan dit soort pilootinfrastructuur, met onder andere de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP), de Food Pilot, Insect pilot, TRANSfarm, Lignopilot.

Met deze oproep wil Crevits ook kleinere bedrijven over de streep trekken en de bio-economie verder verankeren in Vlaanderen. Vlaamse kmo’s en start-ups kunnen hierdoor een beroep doen op de expertise van onderzoekers om hun idee of proces op te schalen en zelfs al te introduceren op de markt, zonder zelf al zware investeringen in nieuwe of aangepaste productielijnen te moeten doen.

Met het nieuw beleidsplan Bio-economie dat begin dit jaar voorgesteld werd, wil Vlaanderen de topkennisinstellingen, industrie en landbouw laten samenwerken om de bio-economie in bedrijven toe te passen.

De bedoeling is om meer biomassa te gebruiken als grondstof in onze industrie, om zo minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen.

Vlaanderen voorziet hiervoor 10 miljoen euro waarvan 3,5 miljoen euro voor de oproep met de pilootinstallaties.

Voorbeeld:
Aardappelverwerkend bedrijf Agristo liet bij BBEPP onderzoeken hoe het afvalresten van aardappels circulair kan inzetten. Momenteel loopt een proefproject met het Europese Newpack project dat aardappelschillen via fermentatie omzet naar bioplastics. Daar wordt uiteindelijk folie voor het verpakken van voedingswaren van gemaakt.