Onderzoek: 5G-netwerken kunnen worden uitgerold binnen WHO-stralingsnormen

Imec en UGent tonen als eerste ter wereld aan dat commerciële 5G-netwerken amper bijdragen aan de cumulatieve elektromagnetische stralingswaarden waaraan niet-gebruikers worden blootgesteld.

Trefwoorden: #5G, #imec, #straling, #UGent

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De onderliggende Massive MIMO-technologie van 5G, ofwel multiple-input / multiple-output, maakt gebruik van antennes die zijn opgebouwd uit tientallen sub-elementen, waardoor radiobundels precies in de richting van mobiele gebruikers zijn te sturen.

Dat zorgt voor een betere signaalkwaliteit, maar ook voor minder voorspelbare elektromagnetische stralingspatronen van 5G-netwerken.

WAVES, een imec onderzoeksgroep aan UGent, heeft de afgelopen maanden als eerste ter wereld de elektromagnetische straling van een commercieel 5G-netwerk in kaart gebracht.

Prof. Wout Joseph en zijn team selecteerden 15 meetlocaties binnen een straal van 400 meter van een 5G-antenne in Bern te Zwitserland, waar één van de eerste commerciële 5G-installaties in Europa is uitgerold.

Hieruit bleek dat het 5G-netwerk verantwoordelijk is voor 3% van de cumulatieve elektromagnetische stralingsblootstelling van een niet-gebruiker. Dat is 5 tot 25 keer minder dan de straling waaraan diezelfde gebruiker onderhevig is door de aanwezigheid van 3G- en 4G-netwerken in zijn of haar buurt.

De tweede reeks metingen bracht de stralingswaarden in kaart bij een theoretische maximale belasting van het netwerk.

Daaruit bleek dat de 5G-stralingswaarden vergelijkbaar zijn met die van de huidige 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Bij lage antennevermogens werd een gemiddelde waarde van 0,41V/m opgetekend, wat overeenkomt met 4.81V/m bij 200 watt.

Die getallen zijn hoger dan de straling die typisch wordt gegenereerd door 4G-netwerken, maar blijven anderzijds wel beperkt tot 0,62% van de ICNIRP-blootstellingsnormen.

"5G-netwerken kunnen dus worden uitgerold binnen de normen opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en het ICNIRP," stelt Joseph.