Studenten ontwikkelen shredder die batterijbranden voorkomt

De shredder die de naam CORE Titan meekreeg, functioneert volledig onder water en zet een speciale zoutoplossing in om de lading die vrijkomt te neutraliseren en zo batterijbranden te voorkomen.

Trefwoorden: #batterij, #shredder, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Esmee Messemaker )

ENGINEERINGNET.BE - Batterijbranden zijn een serieus probleem. Zo bleken batterijen de boosdoeners van 49 van de 53 branden die de laatste jaren bij Europese afvalverwerkers ontstonden. Ook in de metaalindustrie is het de nummer één oorzaak voor branden.

Dit komt omdat batterijen instabiel kunnen worden, met als mogelijk gevolg spontane ontbranding. In een Li-ion batterij zit daarnaast zuurstof opgesloten waardoor een brand bijna niet te blussen is. Dit fenomeen staat ook wel bekend als thermal runaway.

Daarom presenteert het studententeam CORE nu de shredder-installatie CORE Titan. De installatie bestaat uit een shredderblok dat volledig onder water kan worden gezet.

In dit water zit een speciale zoutoplossing om de lading die vrij komt te neutraliseren. Doordat de opstelling onder water staat, blijft de temperatuur laag. Hiermee voorkomt het team thermal runaway.

Voor de vertaling naar de praktijk werkt Team CORE samen met industriële partijen, waaronder MIREC, en met toonaangevende elektronisch afval verwerkingsinstallaties in Nederland.

De volgende stap is het verder uitwerken van de shredder en het bouwen van een prototype recyclinglijn waarin batterijen en batterij-verdachte producten volledig worden gerecycled.

Team CORE is al langer bezig met de veilige verwerking van e-waste. Op dit moment is het team ook aan de slag met de ontwikkeling van een fabriek in Moerdijk, gebaseerd op de technologie die CORE in november 2020 onthulde.

Carlo van de Weijer, adviseur van de studententeams op TU Eindhoven, is blij met de manier waarop het team zich manifesteert. “Alles wat niet 100% duurzaam is, houdt op een gegeven moment op te bestaan."

"Omdat elektrificatie een fundamenteel onderdeel is van de transitie naar een duurzame wereld, is het recyclen van alle elektronica een essentieel onderdeel in de gang naar duurzaamheid. CORE steekt al jaren de nek uit om ook op dat gebied een stap te zetten.”