Waterstofproductie en -onderzoek wordt verder verankerd in Vlaanderen

Vlaanderen heeft onlangs 5 van 10 waterstofprojecten ingediend voor de waterstof-IPCEI (Important Projects of Common European Interest) en heeft hiervoor een totaalbudget van 106,3 miljoen euro vrijgemaakt.

Trefwoorden: #Europa, #Hilde Crevits, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: audioundwerbung - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In het voorjaar van 2020 lanceerde de FOD Economie een oproep voor een IPCEI rond waterstof. Met deze projecten stimuleert de EU de lidstaten om middelen te bundelen in grote belangrijke projecten die bijdragen aan de concurrentiekracht van de Unie. Via zulke projecten kunnen maatschappelijke uitdagingen aangepakt worden waar anders geen oplossing zou komen.

In een eerste fase werd naar de interesse bij bedrijven gepolst. In een tweede fase verduidelijkten de bedrijven hun aanvraag. Na een inhoudelijke doorlichting werden 15 projecten geselecteerd, waarvan 10 Vlaamse.

5 Vlaamse projecten participeren alvast in de eerste golf IPCEI projecten die nu worden, voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat om North C Methanol (Engie), Cummins, Hyoff Wind (Eoly/Virya Energy, Parkwind, Fluxys), Power to Methanol (Engie, Fluxys, Indaver, Inovy (Ineas), Oiltanking, Port of Antwerp, PMV) en RecHycle (Arcelor, Fluxys).

De andere projecten (Hyport Ostend, Terranova, Air Liquide, DATS, Plastic Omnium) volgen in de komende maanden.

Om de Vlaamse ambities rond waterstof kracht bij te zetten, tekende Vlaams minister Crevits een Memorandum of Understanding met de Europese Investeringsbank (EIB) om een kader te creëren voor verdere samenwerking tussen Vlaanderen en de EIB rond de financiering en de uitvoering van de waterstofprojecten.