Agro-Incubator in Nevele officieel in gebruik genomen

De onderzoeksserre en pilootinfrastructuur voor plantonderzoek Agro-Incubator werd geopend door VIB, met ILVO als strategische partner, en met financiële steun van de Vlaamse overheid.

Trefwoorden: #ILVO, #incubator, #serre, #VIB

Lees verder

nieuws

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET.BE - De Agro-Incubator bevindt zich op de voormalige CropDesign site van BASF en wordt volledig gemoderniseerd door VIB, in overleg met ILVO, het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserij- en Voedingsonderzoek.

De complete infrastructuur laat onderzoekers toe na te gaan hoe een plant reageert op bijvoorbeeld lange periodes van droogte, en hoe de plant meer weerbaar kan worden hiertegen.

Zo loopt er een samenwerking tussen VIB en Plantentuin Meise om informatie te verzamelen rond de droogtetolerantie van bonen, het voornaamste ingrediënt in de voeding van miljoenen mensen wereldwijd.

In het partnerschap worden een 200-tal wilde bonenvariëteiten getest op droogte-resistentie. Door de observaties van de plantengroei onder verschillende regimes van bewatering te combineren met moleculaire data, leren de onderzoekers welke genen in het planten-DNA verantwoordelijk zijn voor droogte-resistentie.

Eens de onderliggende mechanismen van plantengroei bij droogte ontrafeld zijn, kunnen de bevindingen vertaald worden naar andere voedingsgewassen zoals soja of maïs, en bijdragen tot klimaat-duurzame oplossingen.

Een van de belangrijkste partners van de faciliteit is Inari Agriculture, een start-up die zich richt op ecologische oplossingen om de opbrengst van gewassen te verhogen voor een duurzamer voedselsysteem.

Inari kreeg in 2020 de Newcomer of the Year trofee van Flanders Investment & Trade voor hun versnelde methode om gewassen met een hoge opbrengst te ontwikkelen die minder meststoffen en water nodig hebben. Experten van het bedrijf gebruiken de serre van de VIB Agro-Incubator om planten te kweken en te bestuderen die ontwikkeld zijn in de Gentse R&D-vestiging van het bedrijf.

Naast projecten met gekende spelers zoals SESVanderHave en Inari, naar het verbeteren van suikerbiet en maïsteelt respectievelijk, wil VIB de technologie en kennis van de Agro-Incubator toegankelijk maken voor starters. De focus ligt hierbij op klimaataanpassing, gewasbescherming en vooruitstrevende, digitale landbouwtechnologieën.