Scaldopack maakt het verschil met pouches

Scaldopack werd in 2009 opgericht door Harald Saelens (39) en de Duitse pouch-expert Henno Hensen. Aanvankelijk joeg het bedrijf uit Marke achter de technologie aan om soepele verpakkingen zelfwarmend of zelfkoelend te maken.

Trefwoorden: #machine, #Scaldopack, #verpakking

Lees verder

In the field

( Foto: LDS )

Download het artikel in PDF

ENGINEERINGNET.BE - Vandaar ook de naam. Scaldo betekent warm in het Italiaans. Na acht jaar O&O en het oppikken van vele verschillende projecten kwam er focus in het bedrijf. Vandaag richt het zich op het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van machines voor het behandelen van stand-up pouches, stazakken, buidelverpakkingen of doypacks. De machines van Scaldopack voorzien de pouch van een ‘spout’ (spuitmond), vullen die vervolgens met (vloeibaar) product om die uiteindelijk ook af te sluiten. Automatisch en servogestuurd. Dankzij de servomotoren kunnen deze machines offline snel geherprogrammeerd en automatisch ingesteld worden. Alle regelingen zijn immers digitaal te sturen. De modulaire Octo-1, die Scaldopack op de markt brengt, telt niet minder dan 43 Beckhoff servo’s. Van elke pouch worden 4.000 meetwaarden geregistreerd. In een markt die eerder flexibiliteit dan massaproductie vergt, zorgt dat snel voor winst. Anders dan bedrijven die zowel de machines als de bedrukte verpakkingsmaterialen aanleveren, ontwikkelt en stemt Scaldopack zijn machines af op de maat van de pouches en spuiten/dopjes die de klant elders heeft gekozen en aanlevert. Deze pouches zijn langs drie kanten gesloten. In de open zijde zal een spout gelast worden.

Soepele verpakkingen
Soepele verpakkingen en pouches zitten in de lift. De markt verdubbelde de voorbije tien jaar. Pouches vereisen echter de nodige expertise om problemen op de verpakkingslijn te voorkomen. Bij het vullen van de pouch bestaat er een risico op reflux wanneer de binnenwanden aan elkaar kleven. “Wij vonden hiervoor een oplossing”, zegt Saelens. Op het ogenblik van vullen is de pouch dicht en heerst er in de buidel een vacuüm. Daardoor kan de vulspuit een grotere druk gebruiken zonder dat er schuim ontstaat. “Veel rigide verpakkingen worden afgevuld op basis van niveaumeting of gewicht. Omdat er steeds enige restruimte in onze verpakking steekt, is dit geen optie bij pouches. Hierdoor moet er puur op basis van volume afgevuld worden. De kopjes van de spout moeten uiteraard perfect schoon zijn. De hele omgeving moet hygiënisch zijn.” Het machineontwerp gebeurt in huis op Inventor (AutoDesk). De machines worden er met aangekochte onderdelen gebouwd. In de fabriekshal zagen we naast enkele moderne freesinstallaties ook oudere, manuele toestellen. “Die worden vrijwel dagelijks gebruikt om snel nog even iets aan te passen of uit te proberen”, aldus Wilfried Van Welden, managing director.

“Ik wil onze programmeurs wel inzetten voor het opzetten van de omgeving maar ook voor field support”, aldus Harald Saelens bij Scaldopack. (Foto LDS)

Twee machinetypes, twee markten
Scaldopack bouwt twee soorten machines. Enerzijds zijn er de 'spout inserters’ die de spuitmond positioneren in de zak om die dan dicht te lassen. Anderzijds het gamma ‘fillers’ die de verpakking vullen en voorzien van een afsluitdop. Daarmee spreekt de machinebouwer verschillende types klanten aan. Er zijn klanten-producenten die hun eigen product afvullen. “Zo maakt een champagneboer aperitiefwijn met zijn restdruiven. Hij brengt die in zakken van 1,5 l op de markt. Vandaag gaat hij ook naar kleinere porties.” Een overgroot marktdeel (90%) bestaat echter uit contractpackers die produceren en/of verpakken voor derden in onderaanneming. “Zakjes mét spout kosten iets meer. Grote afvulverpakkers kiezen dan zowel voor de spoutmachine als voor de afvulmachines.” Scaldopack focust zich op twee markten. Met zowat de helft van de omzet is voeding/dranken het grootste segment. Cosmetica en ‘home care’ (wasmiddel, zepen …) volgen met zo’n 40%. De rest, een 10%, zijn vooral industriële producten (bijvoorbeeld smeerolie). Machines voor levensmiddelen kunnen CIP gereinigd worden. “Cosmeticatoepassingen vragen meer werk. Ze moeten gedemonteerd worden. Het meest uitdagende product dat we ooit hebben getest, was mascara. In zakjes van 4 ml”, herinnert Saelens zich.

“We bouwen een groeistructuur uit”, zegt managing director Wilfried Van Welden, die de bedrijfsfocus bewaakt. (Foto LDS)

Flexwerker
“De trend naar supersnelle machines neemt wat af”, meent managing director Wilfried Van Welden. Flexibiliteit wordt belangrijker dan snelheid. “Er wordt steeds meer discontinu gewerkt: steeds kleinere batches met vaker productwissels.” De TCO van de machine maar ook de totale kost van het product zelf worden belangrijke parameters voor de klant. En dan gaat het over vele verschillende designaspecten van de machine. “Als je mensen kunt uitsparen door bijvoorbeeld zakken en spouts goed te bufferen is dat een sterk verkoopargument.” Het bedrijf, dat in het verleden nogal wat octrooien nam, stuurde zijn strategie bij voor de nieuwe machines. Vandaag blijkt daarbij één octrooi echt relevant, namelijk dat voor het thermisch lassen van de spuit op de zak. “Bij het lassen loopt de temperatuur aan de buitenkant vaak op tot 350 °C om aan de binnenkant 150 °C te halen. Wij kunnen sealen met dezelfde temperatuur binnen als buiten”, stelt Saelens. De Scaldopack technologie zorgt ervoor dat de kunststof niet aan de lasbalken kleeft. Dat doet het ook voor monomateriaal, voor PP of/en PE. Ook dat monomateriaal bestaat uit meerdere lagen. Er is sprake van ‘monomateriaal’ omdat het laminaat ‘grotendeels’ uit één en hetzelfde materiaal bestaat.

Maatwerk
Voor een aantal klanten verzorgt Scaldopack maatwerk. Zo stelde het bedrijf bij een grote margarineproducent in West-Vlaanderen het verzegelen van de margarinevlootjes op punt. “We zijn momenteel nog een kleine groeiende kmo maar we lossen wel de problemen op.” Voor farma bouwt Scaldopack een labotoestel dat de werking van geneesmiddelen in het menselijk lichaam simuleert. “Het gaat om millimeterwerk en een geheel van doseren, temperatuur-bewaking … Zo doen we ook wat engineering voor derden. Dat ene steentje brengt weer het andere aan het rollen.”

Kader 1: Mensen en cijfers
Scaldopack draait een omzet van ongeveer een miljoen euro. “Dit jaar wordt het drie miljoen euro als we alles tijdig kunnen leveren”, zegt Harald Saelens, die net als vele andere machinebouwers van zijn toeleveranciers te horen krijgt dat leveringen vertragingen oplopen. “Een leverancier annuleerde zelfs alle bevestigde leveringstermijnen! Het is een probleem.” Voor PLC’s zouden er nu leveringstermijnen van zes maanden zijn. “Ondertussen bouwen we een groeistructuur uit”, zegt Wilfried Van Welden, die de bedrijfsfocus bewaakt. Er is een nieuwe tekenaar, een commercieel assistent … De scale-up telt een dozijn medewerkers. Externe monteurs vangen piekmomenten op. Het is niet evident om de juiste mensen te vinden. “We zoeken al een half jaar naar een hoofdmonteur.”

Kader 2: Keuze PLC hangt af van de support
“Pneumatiek gebruiken wij bijna niet. We werken op servomotoren die betrouwbaarder zijn en zichzelf bijregelen”, zegt Harald Saelens. “Bij het programmeren worden onze techniekers steeds aangemoedigd om mee te volgen in het programmeerproces. Ik wil onze programmeurs wel inzetten voor het opzetten van de omgeving maar ook voor field support. De keuze voor de PLC’s wordt bepaald door de support … Voor onze klanten willen wij het onderste uit de kan halen.”