Ecologisch blusschuim alternatief voor fluorverbindingen

Branden van petroleumproducten en solventen worden te lijf gegaan met blusschuim. Omwille van hun uitstekend blussend vermogen, zijn hiertoe de voorbije decennia schuimen met fluorverbindingen gebruikt. Ecologisch scoren fluorverbindingen echter slecht.

Trefwoorden: #blusschuim, #blussen, #fluor, #Kenbri

Lees verder

Partner Info

( Foto: Kenbri )

“Respondol van het Engelse Angus zorgt voor een Eureka-moment”, zeggen ze unaniem bij exclusief verdeler Kenbri Fire Fighting uit Beveren. Vloeistofbranden zijn onmogelijk met water te blussen. Na een reuzenbrand op het Amerikaanse vliegdekschip USS Forrestal (1967), werden er brandblusschuimen ontwikkeld. Blusschuimen worden in situ gemaakt, door een schuimvormend middel aan het bluswater toe te voegen. De schuimlaag sluit de toevoer van zuurstof af. Het vuur wordt gedoofd door het te verstikken. Het verdampen van het water in het schuim koelt bovendien de vuurhaard. Typisch vormt zulk AFFF (aqueous film forming foam) een dunne film op de brandende vloeistof die zichzelf snel weer sluit na een onderbreking.

Milieu-impact fluorverbindingen
Deze schuimmiddelen bevatten echter steevast fluorverbindingen onder de vorm van PFOS en/of PFOA (zogenaamd op basis van C8-chemie), of andere producten van de PFAS familie. “Dat blust vloeistofbranden enorm goed”, zegt Kenbri, “maar qua milieu-impact is het een drama.” Deze zeer moeilijk biologisch afbreekbare stoffen hopen zich op in organismen en kunnen ingrijpende gezondheidsrisico’s inhouden. Bij grotere branden komen ze steevast in de omgeving en het milieu terecht. Sinds juni 2008 geldt daarom een totaalverbod op PFOS in Europa. Het is een ‘zeer zorgwekkende stof’ op de lijst van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Vaak is blusschuim echter de enige échte optie voor bedrijven om hun brandpreventie op orde te hebben. Daarom werd gesleuteld aan de chemie van de schuimmiddelen. De C8-groep werd vervangen door C6-fluorosurfactanten met een kortere molecuulstructuur. Deze C6-telomeren zijn minder schadelijk en zijn makkelijker bio-afbreekbaar. Maar nog steeds behoren ze tot de categorie gevaarlijke stoffen.

Fluorine Free Foams (F3)
Het Engelse Angus Fire pakte zowat als eerste uit met een fluorvrij blusschuim dat bij benadering even performant is als de vroegere fluorschuimen. Twee jaar geleden bracht het Respondol op de markt. “Respondol beantwoordt aan dezelfde standaarden als AFFF-ARC. Het is alleen iets viskeuzer. In functie van de configuratie dient getest te worden of het schuimmiddel één op één te vervangen is.” Respondol komt bovendien met ‘goede papieren’ met een LastFire, MPA Dresden, IMO en een UL-certificaat. “Een aantal klanten schakelde reeds over, en steeds meer bedrijven zijn aan het volgen. Uit noodzaak, omdat hun schuimproduct aan vervanging toe is of omdat het management het risico niet wil lopen om bij een brand nog fluorbevattend schuim te moeten gebruiken en imagoschade op te lopen”, aldus Kenbri. Bij een schuimwissel haalt Kenbri de oude voorraden leeg en verwerkt het die met afgifte van een certificaat. “We reinigen de schuimtank en vullen die met het nieuwe schuim. Zo doen we aan milieubeheer voor de klant.”

Kader: Over Kenbri
Kenbri ging in 1983 in Nederland van start als verdeler van Kennedy Valve, afdeling van de overkoepelende McWane Groep, een grote producent van nodulair gietijzer componenten, zoals diverse soorten afsluiters en hydranten, die voldoen aan de ANSI- en AWWA-normering: de afsluiter is ruimer gedimensioneerd dan deze onder de Europese DIN-norm. Duurzamer, dus. Het ‘I-Hydrant’ krijgt bovendien een module mee die via een netwerk met de controlekamer communiceert. De portefeuille werd gaandeweg verbreed met Akron Brass straalpijpen en radiografisch gestuurde monitoren, die worden ingezet bij vooraanstaande tankterminals en petrochemische bedrijven. Daarbovenop heeft Kenbri ook de exclusieve verdeling van het fluorvrije Respondol schuim.

www.kenbri.be