Elektrische overstroombeveiliging geeft inzicht in machines

In een circulaire maatschappij is afval geen afval meer. Het zijn grondstoffen voor nieuwe producten. Een filosofie die Govaerts Recycling al lang toepast. Het bedrijf doet daarom al jaren een beroep op de technologie en knowhow van Beckhoff Automation.

Trefwoorden: #afval, #Beckhoff, #instrumentatie, #recyclage

Lees verder

Partner Info

( Foto: Philippe Van Gelooven )

ENGINEERINGNET.BE - Govaerts Recyling begon in ’95 zonder enige ervaring met recyclage maar met een pak ambitie om meer te doen met minder. Eddy Govaerts, die samen met zijn zus het bedrijf leidt, vertelt: “Werken in een grindgroeve drukt je met de neus op de feiten dat je de bodem aan het leeghalen bent. Er moest toch een manier bestaan om duurzamer met grondstoffen om te springen? Post-consumer kunststoffen leken het perfecte beginpunt, afval waar we toen nog voor betaald werden. Vanuit onze ervaring met bitumen voor dakbedekking, wisten mijn vader en ik wel al iets over chemie, maar om de extrusie helemaal fijn te regelen was het toch een verhaal van vallen en opstaan. Wat kunnen we er allemaal mee doen? Aan welke eisen moeten de grondstoffen voldoen? Welke matrijzen hebben we nodig? Want we wilden de lat van bij de start hoog leggen. Ook al werkten we met secundaire grondstoffen de kwaliteit van ons eindproduct moest en zou onberispelijk zijn.”

315 miljoen plastic flessen
In ’97 kon de productie eindelijk starten. Het begin van een succesverhaal. Vandaag vinden de planken, palen, terrassen, omheiningen, meubels, speelplaatsitems … vlot hun weg over de hele wereld. Stuk voor stuk topproducten, door gerenommeerde instanties gekeurd en gecertificeerd, op maat van de klant gemaakt uit gerecycleerde kunststof, maar ook zelf 100% recycleerbaar. “Door te innoveren met nieuwe producten en productieprocessen willen we onze voortrekkersrol naar een circulaire economie blijven opnemen”, vat Govaerts het streven samen. Vandaag beschikt het daarvoor al over zeven machines, op korte termijn moeten er nog twee bijkomen om de groei op te vangen. Vorig jaar gingen er meer dan 315 miljoen plastic flessen door de machines. Machines die Govaerts en zijn team overigens zelf volledig bouwen. “Om het productieproces volledig te beheersen. Als je de hoogst mogelijke kwaliteit uit je machine wil halen, moet je niet alleen controleren wat er in gaat maar ook wat er precies gebeurt binnenin”, aldus Govaerts.

Betrouwbaarheid in technologie en mensen
Het volledige productieproces van maalgoed of granulaat tot eindproduct gebeurt bij Govaerts Recycling in één ruk. Hierdoor doorloopt het materiaal een cyclus minder van opwarmen en afkoelen, wat de kwaliteit ten goede komt en uiteraard energie bespaart. Een betrouwbare werking, 24/7 is dan wat nodig is. Govaerts Recycling rekent daarvoor al jaar en dag op de technologie van Beckhoff. “We mogen ons klant zeven noemen”, gaat Govaerts met een knipoog verder. “Waarom? Omdat het om hightech technologie gaat die onze machines future proof helpt maken. Maar vooral omdat ze over een team beschikken met de juiste mensen op de juiste plaats. Onze contactpersoon Philippe Hénin weet precies waar we mee bezig zijn. Hij luistert naar onze noden. Machinebouw is voor ons een voortdurend proces van optimaliseren. Daardoor kan hij ook zelf proactief oplossingen voorstellen. Technologie is eigenlijk altijd een verhaal van mensen, want hoe complexer het wordt, hoe meer support je nodig hebt. En daar onderscheidt Beckhoff zich echt in.”

Van links naar rechts: Eddy Govaerts, Philippe Hénin, Wouter Thieren en Patrick Gielis. “Technologie is altijd een verhaal van mensen. Hoe complexer het wordt, hoe meer support je nodig hebt en daarin onderscheidt Beckhoff zich echt”, aldus Govaerts. (Foto Philippe Van Gelooven)

Zekeringsklemmen verhogen betrouwbaarheid
Een mooi voorbeeld van zo een recente toevoeging aan de machines van Govaerts Recycling zijn de EL9227 zekeringsklemmen. “De stap naar alles Industrie 4.0 is voor ons belangrijk om de betrouwbaarheid van onze machines weer verder te verbeteren”, verduidelijkt Wouter Thieren, die er al vier jaar aan de slag is. “Hoe meer data we capteren, hoe betere analyses we kunnen maken om problemen te voorkomen, maar ook om de kwaliteit weer te verbeteren. De EL9227 klemmen passen perfect in dat plaatje. We werken met een decentrale distributie van 24 V DC-kringen. Door aan elk I/O-eiland twee klemmen toe te voegen, krijgen die toepassingen een elektronische overstroombeveiliging. In tweede instantie vertellen ze ons heel veel over wat er gebeurt. We regelen exact hoeveel stroom de elektronische koppelmodule, de voeding aan de ingang en de voeding aan de uitgang elk in beslag nemen. En wanneer er een fout optreedt, weten we waar en kunnen we de klemmen van op afstand of op de HMI in- en uitschakelen.”

Uitgebreide diagnosemogelijk-heden, eenvoudige integratie
Thieren: “We wisten meteen dat we de uitgebreide versie wilden, omwille van alle diagnosemogelijkheden. Het gaat zelfs zover dat we dankzij de EL9227 klemmen conditiebewaking kunnen realiseren voor de volledige 24 V DC-kring. Van zodra er een verandering in het stroomverbruik optreedt, kunnen we heel gericht onderzoeken welke oorzaak daarachter zit. We zetten dus weer stappen in predictive maintenance.” Volgens Thieren ligt de sterkte van de klemmen in de combinatie met de software en uiteraard de support. “Beckhoff beschikt niet alleen over de juiste hardware, maar ook over de software om alles uit die hardware te halen. Uiteraard heb je de mechanica nodig om bewegingen mogelijk te maken maar door zoveel mogelijk naar de software te brengen, krijg je heel veel vrijheid als machinebouwer. Bovendien maakt Beckhoff het gemakkelijk om zo'n zaken te integreren. Dat gaat bijna automatisch. We hebben ze bijvoorbeeld ook toegevoegd in de HMI van de machines. Visualisatie is belangrijk, zodat onze operatoren zicht hebben op de fout en zelf niet meer de schakelkast in moeten om ze op te sporen.

Problemen voorkomen
Twee jaar geleden werden de EL9227 klemmen voor het eerst geïnstalleerd. Vandaag zijn ze al aanwezig op twee machines en komen ze ook op de twee machines in opbouw. “Er is zoveel elektronica aanwezig in machines, dan heb je een goede afzekering nodig. Thermische zekeringen volstaan hier niet meer voor. De EL9227 klemmen daarentegen geven ons al een signaal wanneer het knipperlicht op oranje springt. Als dus de eerste waarschuwingstekens opduiken. Door die uitgebreide diagnostiek hebben we al veel problemen kunnen vermijden. Onze 24 V DC-circuits zijn ermee perfect afgezekerd en beveiligd. Sinds vorig jaar bestaat daar regelgeving rond en moeten ook de 24 V DC-circuits gekeurd worden. Met de EL9227 klemmen werkten we eigenlijk al perfect conform de eisen in DIN EN 60204-IEC, en beschikken we bovendien over een intelligente oplossing, dankzij alle diagnosemogelijkheden, die zich elektronisch laat resetten. Dat bedoelen we dus met future proof machines bouwen”, besluit Govaerts.

www.beckhoff.be