Onderzoeks­programma verkleint ecologische voetafdruk van halfgeleiderindustrie

Imec meldt dat Apple toetreedt tot het nieuwe ‘Sustainable Semiconductor Technologies & Systems’ (SSTS) onderzoeksprogramma, opgezet om de milieu-impact van chipontwikkeling en -productie in kaart te brengen.

Trefwoorden: #Apple, #chips, #cleanroom, #halfgeleider, #imec

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Chiptechnologie draagt fundamenteel bij tot onze 21e-eeuwse, digitale levensstijl. Het is de motor achter baanbrekende innovaties zoals het internet der dingen (IoT), artificiële intelligentie (AI) en cloudcomputing-toepassingen. Maar chips zijn evengoed terug te vinden in talloze 'alledaagse' voorwerpen.

De afgelopen jaren heeft de introductie van steeds kleinere, krachtigere en energiezuinigere chips ervoor gezorgd dat slimme apparaten een pak duurzamer zijn geworden. Tegelijkertijd hebben complexe chipproductieprocessen en de sterk toegenomen vraag naar halfgeleiders er echter voor gezorgd dat de ecologische voetafdruk van de halfgeleiderindustrie zelf heel wat groter is geworden.

Die voetafdruk wordt gekenmerkt door een hoog energieverbruik en het gebruik van chemicaliën, schaarse grondstoffen en ultrazuiver water - maar ook door de uitstoot van broeikasgassen.

Luc Van den hove, CEO van imec: “Bedrijven beseffen dat ze alleen maar volledig koolstofneutraal kunnen worden als hun hele toeleveringsketen hun voorbeeld volgt. Voor dat sneeuwbaleffect willen we vandaag zorgen, samen met Apple. Ik zou de volledige halfgeleiderindustrie dan ook willen oproepen om niet aan de kant te blijven staan, maar om hier samen met ons werk van te maken.”

Chipmakers en toeleveranciers van over de hele wereld hebben zich de voorbije jaren sterk ingezet om chips op een meer duurzame manier te kunnen produceren. Uit onderzoek is immers gebleken dat bijna 75% van de CO2-uitstoot van een mobiel toestel kan worden toegewezen aan de fabricage ervan; en bijna de helft daarvan is het gevolg van de productie van de onderliggende chips.

Tot nog toe ontbrak het echter aan een holistische aanpak om de CO2-uitstoot van de volledige halfgeleiderindustrie te kunnen verminderen. Daarom lanceert imec zijn ‘Sustainable Semiconductor Technologies & Systems’ (SSTS) onderzoeksprogramma, waarbij gebruik gemaakt wordt van hun cleanroomexpertise.