Abetec: veel expertise in huis zonder drempels

ORI lid Abetec is als architecten- en ingenieursbureau internationaal actief. Hoewel het intussen 75 medewerkers telt, is het nog steeds een familiebedrijf dat met verschillende klanten al vele jaren samenwerkt.

Trefwoorden: #Abatec, #ingenieursbureau, #ORI

Lees verder

ORI

( Foto: KM )

ENGINEERINGNET.BE - Toen de eigenaar van het bestaande bureau Jules Vincart, later Abetec, overleed, kon Eric Van Damme (69), die er als directeur werkte, het overnemen. Hij verhuisde Abetec van een klein pand in het centrum naar een nieuwbouw op industrieterrein Hoogveld, waar later ook dochter Roseline (37) en zoon Frédéric (40) in de zaak stapten. Beiden hadden bewust niet meteen voor het familiebedrijf gekozen, maar wilden eerst elders professionele ervaring op te doen. Frédéric werkte, met een diploma burgerlijk bouwkundig ingenieur van UGent op zak, eerst voor Besix, onder meer in de Verenigde Arabische Emiraten. Toen hij bij Abetec startte, behaalde hij ook het diploma van architect, een wettelijke vereiste om het familiale ingenieurs- én architectenkantoor te mogen leiden. Roseline, die in Antwerpen toegepaste economische wetenschappen had gestudeerd, werkte eerder in de auditsector.

Alles in 3D
"De meeste medewerkers zijn ingenieurs én/of architecten", zegt Frédéric. "Momenteel tellen we slechts een handvol technisch tekenaars. Die evolutie is het gevolg van de digitalisering van de sector. Ingenieurs werken nu rechtstreeks op het digitale ontwerp. Tekenaars moeten geen schetsen meer overtekenen. Alles wordt in 3D ontworpen, tot en met de wapening van het beton." Drie jaar geleden verhuisde Abetec naar een industrieterrein langs de E17 in Zele. "Dat deden we niet alleen omdat het in Dendermonde te krap werd", merkt hij op. "Pas afgestudeerde ingenieurs en architecten blijven gemakkelijk in de stad van hun studies wonen. Ze zoeken dan bij voorkeur een werkgever die goed bereikbaar is vanuit die stek. En de markt van jonge ingenieurs is krap. De goede ligging, de variatie in onze projecten en ons internationaal multidisciplinair karakter, zorgen ervoor dat kandidaten sneller hun weg vinden naar Abetec."

Rekrutering
Bij de rekrutering van nieuwe collega's weegt het buikgevoel zwaar door. "We kijken vooral of iemand past in ons team. Wij zoeken teamspelers. Een project is niet exclusief van een bepaalde ingenieur of architect, maar van het team als geheel", onderstreept Roseline. "Uiteraard vinden we een diploma belangrijk en ervaring elders is zeker meegenomen, maar het moet vooral 'klikken'. We geloven immers sterk in multidisciplinariteit en hebben in ons aanbod niet alleen architectuur, maar ook interieurarchitectuur, stabiliteits- en technische studies en veiligheidscoördinatie. Daarom moet iedereen hier ongeremd met iedereen kunnen samenwerken. Een specialist stabiliteit moet ongeremd een vraag kunnen stellen aan een specialist technieken of een architect aan een veiligheidscoördinator. Wij hebben geen interne drempels.”

Lange termijn
Abetec investeert ook met zijn medewerkers in langetermijnrelaties. "Persoonlijke relaties dragen we hoog in het vaandel. Iedereen krijgt een eigen vaste plaats, met ruimte voor bijvoorbeeld familiefoto's, maar ook om 's avonds een onafgewerkt dossier gewoon te kunnen laten liggen tot de volgende ochtend. Daarnaast investeren we heel veel in opleidingen, blijven leren, jezelf ontwikkelen. De voorbije jaren lag de klemtoon voornamelijk op de implementatie van Building Information Modelling (BIM). Wij gaan op zoek naar opleidingen die ons verrijkend lijken. Maar medewerkers mogen ons net zo goed zelf aangeven welke extra opleiding ze nuttig vinden." Abetec zet doorgedreven in op BIM. “Dit houdt vooral in dat we de bestaande software uitbreiden met nieuwe functies”, legt Frédéric uit. "We proberen daarbij zoveel mogelijk repetitieve taken automatisch te laten uitvoeren. Daardoor krijgen onze ingenieurs en architecten meer tijd voor het werk waarin ze het best zijn, het creatieve denkwerk."

Eigen gebouw als staalkaartje
De nieuwbouw in Zele is een staalkaartje van de eigen expertise in duurzame bouwtechnieken. "Het is ook een testcase voor de representativiteit van de inschattingen inzake duurzaamheid die we maken in onze simulaties", legt Frédéric uit. "We meten alles, van het elektriciteitsverbruik van onze verlichting, computers en warmtepompen, over de debieten van de ventilatie tot en met de temperatuur van de onderaardse bronnen van het BEO-veld." De uitgekiende ventilatie (systeem D) kadert net als de akoestiek in het streven naar een aangename werkomgeving. Het bureau pakt slechts mondjesmaat uit met zijn actuele projecten. "Voor heel wat professionele klanten ligt het vroegtijdig vrijgeven van hun bouwplannen en daarmee hun algemene plannen concurrentieel gevoelig. We komen dan ook zelden in de pers." Toch zijn er uitzonderingen. Zo sleepte Abetec een podiumplaats in de categorie ‘ORI Climate Proof' in de wacht op de Belgian Construction Awards met het nieuwe distributiecentrum annex kantoren van Aldi België in Turnhout. Vandaaruit wordt een zestigtal winkels in de provincie Antwerpen beleverd. Op het moment van voltooiing in 2019 was dit het op drie na meest duurzame gebouw ter wereld. Abetec nam er het volledige ontwerp en de opvolging van de uitvoering op zich, een totaalproject dus. Dit project werd ook bekroond als Belgisch 'Logistics Building of the Year 2019.'

Ambitieus in Breeam
"Aldi vroeg ons om een gebouw met Breeam-certificaat op te trekken. In overleg met deze jarenlange klant hebben we geambieerd voor de kwalificatie 'outstanding.' In totaal moesten we daarvoor rekening houden met meer dan negentig duurzaamheidsparameters. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak, is er een optimale inval van natuurlijk licht, gebeurt de koeling met CO2 en werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten aangelegd. Die bevat een bijenhotel en in de afrastering is voorzien in gaten voor konijnen. We werken al ruim dertig jaar voor Aldi, ook in andere Europese landen. Momenteel zijn op een terrein van 147.779 m² in Moita nabij Lissabon de werken bezig voor een gebouw van 57.000 m²." Dit nieuwe distributiecentrum wordt in maart 2022 opgeleverd. "Het ontwerpen gebeurde uiteraard in Zele, maar voor het toezicht op de werken staat een van onze medewerkers in, die ter plaatse verblijft."

Kader: Architectuurwedstrijden
Abetec waagt zich regelmatig aan architectuurwedstrijden. "We wonnen onlangs de uitbreiding van het woonzorgcentrum van het OCMW van Lochristi (foto links).  De oorspronkelijke vraag ging uit van een renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw. Daarbij zouden telkens drie bestaande kamers worden omgevormd tot twee. Wij berekenden dat het goedkoper zou uitvallen het hele gebouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Constructief is het nog in orde, maar het is nauwelijks mogelijk er hedendaagse technieken in aan te brengen. Zo is de vrije hoogte te beperkt voor klimaatplafonds. Verder vormt de ritmiek van de ramen een probleem voor de elegante herindeling van de kamers. Binnenkort zal het OCMW zich erover uitspreken."