Bosch investeert versneld in zijn halfgeleiderfabrieken

Door het nijpender tekort aan halfgeleiderchips zal Bosch in 2022 meer dan 400 miljoen euro investeren in zijn Duitse waferfabrieken (Dresden en Reutlingen) en in zijn testcenter in opbouw in het Maleisische Penang. Vrees voor overcapaciteit is er niet.

Trefwoorden: #Bosch, #chips, #halfgeleider

Lees verder

Techniek

( Foto: Bosch )

ENGINEERINGNET.BE - De meeste middelen gaan naar Bosch’s nieuwe 300-millimeter waferfabriek in Dresden die in juli, zes maanden eerder dan gepland, geopend werd. De productiecapaciteit wordt er nu ook versneld opgetrokken.

Aanvankelijk waren de geproduceerde chips er bestemd voor power tools. In september ging men er ook chips produceren voor automotive. Eveneens drie maanden vóór op de planning.

Zo’n 50 miljoen euro gaat naar de waferfabriek in Reutlingen. Bosch zal er de komende twee jaar 150 miljoen investeren in bijkomende clean rooms. In het Maleisische Penang bouwt Bosch een geheel nieuw testcenter voor halfgeleiders (chips en sensoren). Het testcenter gaat in 2023 live.

In Reutlingen, waar Bosch al sinds 1970 halfgeleiders produceert, komt er bovenop de 35.000 m² clean rooms nog eens 4.000 m2 bij. Dat gebeurt in twee stappen. In een eerste fase kwam er al 1.000 m2 bij voor de productie van 200 mm wafers (wat het totaal daar op 11.500 m² bracht).

Die ruimte produceert al wafers sinds september. “We verhoogden onze productiecapaciteit voor 200 mm wafers al met zo’n 10 procent”, rekent Harald Kroeger, lid van de beheerraad van Robert Bosch GmbH. Goed voor zo’n 50 miljoen euro (in 2021). Het gaat hier vooral om MEMS en silicon carbide vermogenshalfgeleiders.

In de tweede fase komt er tegen eind 2023 nog eens 3.000 m2 aan cleanrooms bij. Een extra investering jaarlijks van zo’n 50 miljoen euro. Voor zijn halfgeleiderontwikkelingen plant Bosch er ook 150 extra jobs.

Het nieuwe halfgeleidertestcentrum in Penang wordt sterk geautomatiseerd en geconnecteerd. Bosch heeft er meer 100.000 m2 grond. Aanvankelijk zal het testcenter zo’n 14.000 m² beslaan: clean rooms, bureaus, O&O maar ook trainingsfaciliteiten voor 400 deelnemers.

De grondwerken werden eind 2020 al aangevat. Het bouwen zelf startte in mei 2021. De bijkomende testmogelijkheden moeten ruimte scheppen voor nieuwe technologieën, zoals silicium carbide halfgeleiders in Reutlingen.