Eerste 5G-lab in Wallonië geopend

Om de spelers in staat te stellen te experimenteren met de toepassingen van 5G en hun ervaringen met elkaar te delen werd onlangs in de A6K-ruimte in Charleroi het eerste 5G-laboratorium van Wallonië ingehuldigd.

Trefwoorden: #5G, #Agoria, #Proximus

Lees verder

nieuws

( Foto: Proximus )

ENGINEERINGNET.BE - Dit eerste Waalse 5G-laboratorium werd ontwikkeld door het 5G-consortium van A6K, dat industriëlen en onderzoekscentra zoals Multitel, Alstom of AGC verenigt onder leiding van Proximus.

Het is de bedoeling het potentieel van het 5G-testnetwerk om industriële processen uit te testen en te exploiteren, te combineren met de technologische knowhow van de bedrijven om de nieuwe toepassingsmogelijkheden van 5G te verkennen.

Clarisse Ramakers, Directeur Agoria Wallonie: "Als technologiefederatie willen wij de lancering van deze eerste Waalse POC (Proof of Concept) voor 5G ondersteunen. We moeten de ambitie hebben om deze technologie in de nabije toekomst op het grondgebied uit te rollen, zodat de Waalse bedrijven geen technologische achterstand oplopen en hun economische concurrentiekracht behouden".

Dankzij dit 5G-laboratorium beschikt een speler zoals AISIN nu over een infrastructuur om te experimenteren met 5G-technologie in geconnecteerde wagens, kan AGC zijn beglazing met geïntegreerde 5G-antennes testen en kan een bedrijf zoals Alstom de mogelijkheden ter beveiliging van boordcommunicatiesystemen voor treinen evalueren.

De ruimte staat open voor alle Waalse spelers die de technologie willen testen, maar ook voor wie ze wil gebruiken om nieuwe innoverende oplossingen te demonstreren.

Naast de infrastructuur die het heeft opgezet, heeft het 5G-consortium van A6K en Proximus onder leiding van Multitel en Akka Technologies ook een '5G-club' opgericht die dit eerste Waalse 5G-laboratorium zal uitrollen en animeren.