Ik heb iets uitgevonden. Wie moet ik bellen?

Als u een technische oplossing hebt gevonden voor een probleem, dan heeft u misschien wel goud in handen. Maar een goede bescherming van uw innovatie aan de hand van een octrooi is ook belangrijk. Hoe? Door met de juiste mensen rond tafel te gaan zitten.

Trefwoorden: #advocaten, #EP&C, #innovatie, #patent

Lees verder

Columns

( Foto: EP&C Patent Attorneys )

ENGINEERINGNET.BE - Uw innovatie of uitvinding wordt volop ontwikkeld en u heeft er het volste vertrouwen in dat u iets ontwikkeld heeft dat uw markt gaat veranderen. Proficiat! Als octrooigemachtigde juich ik innovaties natuurlijk alleen maar toe.

Een voordeel van een octrooi voor uw innovatie is bijvoorbeeld dat u de eerste twintig jaar het exclusieve recht heeft om uw product of werkwijze commercieel te gebruiken. Daarnaast is een octrooi ook een handelsproduct: u kunt licenties verstrekken of het octrooi verkopen. Genoeg redenen dus om geld te reserveren voor de juiste expertise bij het opstellen van een octrooiaanvraag.

Wie haalt u in huis?
De opstelling van een octrooiaanvraag is een intensief proces. Taalkundige, technische en juridische kennis wordt allemaal gecombineerd in een aanvraag die uiteindelijk voor een zo breed mogelijk octrooi moet zorgen. Ik raad dan ook altijd aan om hiervoor een expert in te huren in de vorm van een gekwalificeerde of erkende octrooigemachtigde.

Er zijn octrooibureaus die ook patent consultants of patent engineers in dienst hebben. Zij zijn echter geen erkende octrooigemachtigden en hebben daardoor minder expertise in huis om tot de beste bescherming van uw uitvinding te komen. Het gevolg? U krijgt misschien wel een octrooi, maar daarna blijkt dat de concurrent gemakkelijk om u heen kan. Zo lijkt het alsof u geld bespaard heeft door een consultant in plaats van een gemachtigde in te huren. Maar op de lange termijn is dat dus nog maar de vraag.

Waarom een erkende octrooigemachtigde?
Een octrooigemachtigde weet vanuit een kwaliteitsoogpunt welke informatie er boven water moet komen voor de octrooiaanvraag. Hij zoekt naar de essentie van de uitvinding en tast zorgvuldig af hoe breed hij de uitvinding kan beschrijven en beschermen.

Dit betekent niet dat een patent engineer de uitvinding niet begrijpt of niet weet hoe hij dit moet formuleren. Maar begrijpen wat essentieel en wat optioneel is bij een innovatie vergt veel expertise. Als dat niet wordt gedaan met u als uitvinder erbij, dan kan het octrooi de uitvinding wel beschermen, maar zal deze uiteindelijk minder sterk zijn omdat het te omzeilen is. Het risico is dan dat een concurrent uw product op de markt kan brengen. Een octrooigemachtigde zoekt altijd naar de grenzen van waarop nog aanspraak kan worden gemaakt bij de bescherming van de uitvinding.

Betekent dit dan dat u niet moet samenwerken met patent consultants en engineers? Niet noodzakelijk. Maar wees u bewust van waar u uw geld aan uitgeeft. Gaat u voor kwaliteit of goedkoop? Hou ook rekening met het feit dat een traject met een consultant mogelijk wat langer kan duren. Achter de schermen werkt er vaak wel een octrooigemachtigde mee die op de hoogte moet worden gebracht en eventueel de aanvraag moet aanpassen. Dit kan leiden tot meerdere iteraties voordat de octrooiaanvraag klaar is. U wilt bij de opstelling van de octrooiaanvraag niet te veel tijd verliezen want u bent pas beschermd als de aanvraag is ingediend. Iedere dag die verstrijkt vóór de indiening, kan er een publicatie verschijnen waardoor uw innovatie niet meer nieuw is.

Erkende gemachtigde versus bekende gemachtigde
Als het tijd is om in gesprek te gaan met een octrooigemachtigde en dan blijkt ineens dat er nog een verschil zit tussen een erkende gemachtigde en bekende gemachtigde. Voor uw octrooi maakt het niet uit met wie u samenwerkt. Erkende gemachtigden zijn gemachtigden die in België een examen hebben afgelegd.

Bekende gemachtigden zijn octrooigemachtigden die bijvoorbeeld in Nederland gekwalificeerd zijn. Als zij Belgische klanten willen vertegenwoordigen, kunnen zij zich aanmelden bij de Belgische Dienst voor de Intellectuele Eigendom. Daarna kunnen zij, omdat ze in Nederland gekwalificeerd zijn, in België dezelfde werkzaamheden verrichten als de erkende gemachtigden. Voor uw octrooiaanvraag maakt het dus niet uit of u met een bekende of erkende gemachtigde werkt.

U moet er vooral voor zorgen dat u op tijd met de juiste mensen spreekt. Dat komt de bescherming van uw innovatie altijd ten goede.

Over de auteur van deze blog:
Robrecht de Weerdt, Belgisch (erkend), Nederlands en Europees octrooigemachtigde, studeerde elektrotechniek aan de KU Leuven en werkt bijna 15 jaar bij EP&C Patent Attorneys. Door zijn brede ervaring binnen zowel EP&C als de techniek kunt u bij Robrecht terecht voor vrijwel al uw vragen rond bescherming van uw intellectueel eigendom. Hij zorgt er graag voor dat u als klant de mogelijkheid krijgt om u volledig op uw innovatie te richten, terwijl hij de bescherming ervan zo breed mogelijk vastlegt.