Waarom nemen huidige telescopen zware zwarte gaten nog niet waar?

Een team van astronomen ontdekte dat telescopen zware zwarte gaten niet waar kunnen nemen vanwege ruimtestof. Dit gaat binnenkort veranderen dankzij de nieuwe James Webb ruimtetelescoop.

Trefwoorden: #ruimte, #telescoop, #universiteit, #zwarte gaten

Lees verder

research

( Foto: Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - Er zijn de afgelopen jaren rond de vijftig zwaartekrachtsgolven waargenomen, mede door de Europese Virgo-detector. In de meeste gevallen zijn deze afkomstig van zware stellaire zwarte gaten. Met telescopen staat daarvoor de teller nog steeds op nul.

Deze discrepantie is deels te verklaren doordat wetenschappers via zwaartekrachtsgolven een groter volume van het heelal kunnen afspeuren. LIGO-Virgo kan zwaardere zwarte gaten makkelijker zien omdat ze sterkere golven produceren, waardoor de vele ontdekkingen niet per se uitsluiten dat het toch om zeldzame objecten gaat.

Een team van astronomen, onder leiding van Peter Jonker van het Nederlandse Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON) en tevens verbonden aan de Radboud Universiteit, heeft nu uitgevonden dat telescopen een bias hebben ten nadele van zware zwarte gaten.

Zware zwarte gaten blijken dus wel degelijk zichtbaar, via een begeleidende ster, alleen de omstandigheden zijn er niet naar om ze met de huidige telescopen te zien.

De onderzoekers hebben een theorie ontwikkeld die aansluit op de telescoopwaarnemingen van nul zware zwarte gaten. De zware exemplaren ontstaan uit sterren die imploderen in plaats van exploderen.

Ze blijven daardoor in het vlak van de Melkweg zitten, gehuld in stof. Lichtere zwarte gaten ontstaan wel uit een supernova-explosie en krijgen daarbij een recoil kick die ze uit het vlak slingert, weg van het stof dat onze telescopen het zicht ontneemt.

Bovenop die bias zijn de voorlopers van zware zwarte gaten zo groot dat een begeleidende ster per definitie ver weg staat. Dat maakt het lastiger voor telescopen om ze te vinden.

Met de aanstaande lancering van de James Webb ruimtetelescoop op 18 december kunnen de onderzoekers hun theorie testen. Deze telescoop zal namelijk wel in staat zijn om zware zwarte gaten te bestuderen omdat hij via infrarood licht dwars door het stof in de melkwegschijf kijkt.

Ook zweeft de James Webb in de ruimte, zodat er geen last is van infraroodstraling die door de atmosfeer wordt uitgezonden.