Slimme horloges worden levensredders

De Nederlandse TU Eindhoven heeft slimme horloges ontwikkeld, die gebruik maken van sensoren en GPS om een hartstilstand bij de drager te signaleren en de hulpdiensten te bellen.

Trefwoorden: #research, #sensor, #slimme horloge, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: Philips (links) / Corsano Health (rechts) )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij circa 60% van de slachtoffers gebeurt dit zonder dat er iemand in de buurt is die hulp kan verlenen of inschakelen, aldus een internationaal onderzoek.

Adequate hulpverlening binnen 6 minuten na een hartstilstand is echter essentieel om te kunnen overleven. Technologische oplossingen zijn van groot belang om levens te redden.

Daarom start TU Eindhoven een onderzoek dat moet leiden tot smartwatches die een hartstilstand signaleren en hulpdiensten alarmeren.

Het project is een samenwerking met Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips en het Catharina ziekenhuis. Doel is dat de smartwatches over drie jaar beschikbaar zijn.

De beoogde smartwatches maken onder meer gebruik van sensoren die kunnen registreren of iemand valt en van sensoren die in de kleinste bloedvaatjes in de huid kunnen meten of het hart nog klopt. Ook worden ze voorzien van GPS-technologie.

Zo kunnen hulpdiensten zo snel mogelijk ter plekke zijn, en ook de burgerhulpverleners die via het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu worden gealarmeerd.

De onderzoekers verwachten dat deze oplossing vooral extra winst kan opleveren voor vrouwen. Zij krijgen namelijk vaker een hartstilstand zonder dat er een getuige bij is.

Mogelijk komt dat doordat vrouwen vaker alleen wonen dan mannen, vooral als ze wat ouder zijn. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden door omstanders. Het is onduidelijk waarom.

Naar verwachting leveren de horloges ook tijdswinst op bij hartstilstanden waarbij wel getuigen aanwezig zijn.

TU Eindhoven heeft ruim 950.000 euro ontvangen van de Nederlandse Hartstichting voor de ontwikkeling van deze slimme horloges.