Limburgs bedrijf wint internationale prijs met duurzame visnetten

De jaarlijks uitgereikte Food Planet Prize is de grootste onderscheiding voor milieu-initiatieven ter wereld, goed voor een geldprijs van ongeveer 2 miljoen euro. De winnaar dit jaar was B4Plastics met zijn biologisch afbreekbare visnetten.

Trefwoorden: #afbreekbaar, #B4Plastics, #biologisch, #CO2, #visnet

Lees verder

Nieuws

( Foto: B4Plastics )

ENGINEERINGNET.BE - Met hun biologisch afbreekbare visnetten draagt het bedrijf bij aan de vermindering van de plastic vervuiling in onze oceanen, oordeelde de jury.

De polymeren zijn opgebouwd uit rode bietsuiker, koolzaadzuren en melasse. Fossiele brandstoffen komen er niet aan te pas. Ook vindt 70% van de productie plaats in de Benelux, Frankrijk, Italië en Duitsland.

De materialen lijken op piepkleine biologische bouwblokken en zijn op allerlei manieren te combineren om polymeermaterialen met uiteenlopende eigenschappen te construeren.

Laboratoriumtestresultaten wijzen op een vergelijkbare prestatiesterkte als klassiek polyamide en een grotere robuustheid dan de huidige bio-alternatieven.

Elk touw is ontworpen om een bepaalde hoeveelheid slijtage te weerstaan, waarna het begint af te breken. Zo is het mogelijk om vooraf de levensduur van een visnet te bepalen.

Stefaan De Wildeman, CEO van B4Plastics, hoopt dat dit ervoor zorgt dat vissers hun materiaal tijdig vervangen. "Moest er alsnog vistuig in de oceaan belanden, dan kunnen grote zeedieren die erin verstrikt raken, zichzelf bevrijden omdat de treksterkte in water afneemt."

B4Plastics neemt ook deel aan het Interreg-project ‘Vegan Leer’ van CrossRoads2 Sustainable Energy. Zij gaan samen met twee Nederlandse bedrijven leer ontwikkelen uit restproducten, door gebruik te maken van een nieuwe schimmelfermentatietechnologie.

Daarmee willen ze een oplossing bieden voor de grote ecologische impact van de leerindustrie, zowel vanwege de grote veestapel die vereist is als het productieproces.

Het looien van dierenhuiden gaat gepaard met veel CO2-uitstoot en er komt toxisch afval aan te pas. Elke vierkante meter vegan leer kan potentieel circa 100 kilo CO2 besparen.

Doel is om een faciliteit op te richten met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 m². Dat betekent een besparing van circa 5.000 ton CO2 op jaarbasis.