Storm-controller gelanceerd op Chinese markt van warmtenetten

VITO en NODA hebben hun technologie voor slimme controle van warmtenetten nu ook in China gelanceerd. Dit gebeurde in samenwerking met Runa, een Chinese producent van verwarmingsinstallaties.

Trefwoorden: #China, #VITO, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De Storm-controller is een op AI-gebaseerd framework van algoritmen voor de autonome controle en optimalisatie van warmtenetten om hun efficiëntie te vergroten en de CO2-uitstoot te verlagen.

Deze software is ontwikkeld binnen het H2020 Storm-Project en is gemeenschappelijk eigendom van VITO en NODA, die samenwerken om de technologie wereldwijd op de markt te brengen.

Zo wordt de Storm-technologie momenteel door VITO geïmplementeerd in het FLEXharvester platform, en ook in het NODA Heat Network framework, en is ze operationeel in verschillende warmtenetten in heel Europa.

VITO en NODA zijn nu met het Chinese bedrijf Runa Smart Equipment een samenwerking aangegaan waarbij aan Runa de eigendom is verleend van de Storm-technologie voor de exploitatie in China.

Runa is een van de drie grootste producenten van warmtemeters en een toonaangevende exploitant van warmtenetwerken in China.

De infrastructuur van warmtenetten is in dit land staatseigendom, en de overheid sluit contracten af met private bedrijven zoals Runa voor het uitbaten en onderhouden van de warmtenetten.

Belangrijke criteria voor het binnenhalen van dergelijke contracten zijn energie-efficiëntie, een lage CO2-uitstoot en de kwaliteit van de dienstverlening aan de eindgebruikers. Runa is ervan overtuigd dat ze met de Storm-controller de technologie in huis heeft om deze uitdagingen aan te pakken en een concurrentievoordeel te bekomen.

VITO en NODA hebben samengewerkt aan een succesvolle live demonstratie van de Storm-controller tijdens het verwarmingsseizoen 2020-21 in een van de warmtenetten die Runa exploiteert.

De controller was verbonden met 24 gebouweenheden, samen goed voor een verwarmd oppervlak van ongeveer 204.000 m2.

Daarna volgde een training van de experten en de kennisoverdracht, met een volledige integratie van de Storm-controller in het bestaande slimme warmtenetwerkplatform van Runa als doel.

VITO en NODA ondersteunen Runa om marktleider te worden in de implementatie van slimme controletechnologieën voor warmtenetten in China.