100% biobased binder als duurzaam alternatief voor bitumen in asfalt

Een Nederlands consortium, met onder meer TNO en Wageningen Food & Biobased Research, gaat een nieuwe asfaltbinder ontwikkelen, gebaseerd op reststromen van de papier- en pulpindustrie en de agrofood-industrie.

Trefwoorden: #asfalt, #bitumen, #duurzaam, #TNO, #Wageningen

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University & Research )

ENGINEERINGNET.BE - Wageningen Food & Biobased Research werkt al jaren aan duurzame alternatieven voor bestaande asfaltbinders. Op dit moment liggen er 25 proefvakken in Nederland met diverse samenstellingen waarbij 50% vervanging van bitumen door lignine is gerealiseerd.

“In de nieuwe binder willen we alle fossiele componenten vervangen, terwijl biogene koolstof tegelijkertijd langdurig wordt vastgelegd in dit nieuwe hoogwaardige asfaltproduct," aldus Richard Gosselink, lignine-expert en coördinator bij Wageningen Food & Biobased Research.

Voorop staat dat de nieuwe asfaltbinder minimaal dezelfde functionele eigenschappen moet krijgen als bitumen. Gosselink: “We moeten de eigenschappen die nodig zijn vertalen naar de biobased componenten die we willen inzetten."

"Om de juiste functionaliteit te krijgen zoeken we naar slimme combinaties van biologische moleculen uit een eerder samengestelde longlist. Het onderzoek richt zich eerst op lab onderzoek om de juiste combinaties van moleculen te vinden. Waarschijnlijk is modificatie van componenten nodig om ze de gewenste functionaliteiten te geven.”

Vervanging van bitumen is niet alleen uit duurzaamheidsoogpunt gewenst. De grondstof zal in de toekomst steeds minder beschikbaar én van mindere kwaliteit zijn.

Met het project willen de projectpartners de markt een flinke zet geven richting een bitumenvrije asfaltbinder. Een van de randvoorwaarden van de nieuwe asfaltbinder is bijvoorbeeld dat de benodigde biobased grondstoffen in overvloed beschikbaar moeten zijn.

Het doel is om binnen drie jaar een teststrook te kunnen opleveren waarin de nieuwe asfaltbinder is verwerkt en die geschikt is voor verdere opschaling. Ook deze proefstrook wordt dan uitgebreid getest om de benodigde data te kunnen genereren en toe te kunnen werken naar marktintroductie.

In dit project werken Wageningen Food & Biobased Research en H4A, Roelofs, AKC en TNO samen.