Eerste met waterstof aangedreven binnenschip voor bulktransport in ontwikkeling

Inovyn kondigt een partnerschap aan met de Nederlandse VT Group (Verenigde Tankrederij) voor de bouw van Europa's eerste op waterstof aangedreven bulkschip voor vloeibare chemicaliën.

Trefwoorden: #binnenvaart, #chemie, #CO2, #Ineos, #Inovyn, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Inovyn )

ENGINEERINGNET.BE - Het met waterstof aangedreven binnenschip zal essentiƫle grondstoffen voor Inovyn (dat deel uitmaakt van Ineos) vervoeren tussen haar vestigingen in Antwerpen en Jemeppe. De koolstofarme waterstof die het binnenschip zal aandrijven, is een bijproduct van hun chemische productieactiviteiten.

VT Group zal een bestaand binnenschip uitrusten met waterstoftechnologie en daarbij de traditionele dieselmotor vervangen. Dit zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton verminderen.  Het zal ook eigenaar en exploitant zijn van dit nieuwe binnenvaartschip.

Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij Inovyn: "Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen in het Europees pad naar klimaatneutraliteit. Wij zijn daarbij de uitgelezen partner om emissies in de transportsector te verlagen. We zijn reeds een producent van koolstofarme waterstof en hebben een aanzienlijke vraag naar transport."

Niels Groenewold, CEO van VT Group: "Onze sterke relatie met Inovyn heeft ons altijd in staat gesteld om te innoveren. De mogelijkheid om bij te dragen aan een net zero operatie is erg waardevol voor ons en sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van ons bedrijf."