Schimmelbesmetting bij aardappelplant snel ontdekt met hyperspectrale sensor

imec ontwikkelde een hyperspectrale sensor die al op dag drie een schimmelbesmetting bij planten detecteert, zo blijkt uit een experiment van ILVO, KU Leuven en imec in het kader van de VLAIO proeftuin Smart Farming 4.0.

Trefwoorden: #ILVO, #imec, #KU Leuven, #schimmel, #sensor

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van die proeftuin werden testen uitgevoerd met een hyperspectrale sensor. Hieruit blijkt dat deze sensor een besmetting met de schimmel Alternaria bij aardappelplanten al op dag drie opspoort.

Alternaria is een schimmel die grote schade kan aanbrengen in een aardappelperceel. Hoe vroeger een teler een besmetting opmerkt, hoe beter de schade is in te perken. ILVO bouwde daarom samen met KU Leuven een AI model dat op basis van dronebeelden na vijf dagen een besmetting vaststelt.

Met een hyperspectrale sensor van imec kan het nog sneller: in een eerste experiment in de zomer van 2021 zagen de onderzoekers op dag drie al verandering in de spectra die voor mensen en gewone camera’s onmogelijk waar te nemen zijn.

Bijkomend voordeel: omdat de resolutie van de gebruikte sensor zo hoog is, kan de drone op een hoogte vliegen die toelaat om snel het hele perceel in kaart te brengen.

ILVO onderzoeker Jonathan Van Beek: “Dit is een veelbelovend resultaat en opent nieuwe perspectieven voor de toepasbaarheid van deze technologie. Je zou een brede screening van je hele veld met een hyperspectrale sensor bijvoorbeeld kunnen combineren met een gedetailleerde screening van de verdachte plekken met een gewone sensor. In de zomer van 2022 herhalen we deze proef om de resultaten te valideren.”