VITO en UAntwerpen bundelen membraan­technologie-expertise in nieuwe spin-off

Met de spin-off A-membranes wordt een geavanceerde technologie voor membraanscheidingen in vloeistoffen op de markt gezet, die doeltreffender, energiearm en duurzaam is en bovendien de CO2-uitstoot van de chemische industrie sterk kan reduceren.

Trefwoorden: #A-membranes, #membranen, #UAntwerpen, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Energie-intensieve thermische product scheidingen zoals destillatie en evaporatie zijn vandaag goed voor zo’n 40% van het totale industriële energieverbruik. Dit is 12% tot 14% van het globale energieverbruik.

Membraanscheidingen vereisen typisch slechts 10% tot 30% van het energieverbruik van dergelijke thermische processen en vormen dus een energiearm en duurzaam alternatief, met een sterk CO2-reductiepotentieel. A-membranes kan daardoor bijdragen om de CO2-uitstoot van de chemische industrie te reduceren.

Prof. Vera Meynen (UAntwerpen), medeontwikkelaar van de technologie en wetenschappelijk adviseur van A-membranes: “Onze jarenlange samenwerking heeft geleid tot een gepatenteerde technologie om keramische membranen aan te passen en zo efficiënter te maken. Door een bijkomend, op maat gemaakt en stabiel laagje aan te brengen op het membraanoppervlak, worden gewenste producten aangetrokken om sneller doorheen het membraan te gaan. Ongewenste producten kunnen dan weer afgestoten worden.”

Bart Coen, de CEO van het nieuwe bedrijf: “Onze technologie is stabiel in moeilijke chemische omstandigheden, zoals hoge temperaturen of organische solventen. Door in te spelen op de juiste combinatie van membraan en de geschikte organische laag stellen wij membraanfiltraties voor die tot voor kort niet mogelijk waren.”