FWO kent allereerste ‘Frank De Winne’ mandaten toe

Binnen het impulsprogramma ‘Vlaamse ruimtevaarteconomie’, dat Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Hilde Crevits eerder dit jaar aankondigde, zijn er via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) 5 ‘Frank De Winne’ mandaten toegekend.

Trefwoorden: #FWO, #Hilde Crevits, #mandaten, #ruimtevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: pitris - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit programma heeft als doel om de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uit te breiden, ondernemerschap te stimuleren en met de aanwezige expertise onze internationale positie te versterken.

Bij ruimtevaart denken mensen aan onderzoek naar buitenaards leven of het heelal aan de hand van satellieten, raketten en astronauten, maar de sector biedt nog veel meer. Veel onderzoek in de ruimte dient ook om activiteiten op de aarde te verbeteren of teweeg te brengen. Voorbeelden zijn satelliet data of aardobservatiedata die veranderingen aan het aardoppervlak rapporteren of ingezet worden voor positionering, telecommunicatie of meteorologie.

Zo werkt een defibrillator op ruimtevaartechnologie. Ook navigatiesystemen in auto's, bellen naar de andere kant van de wereld of de technologie om geld af te halen in het buitenland, is afkomstig van ruimtevaartdiensten. Voor veel sectoren, gaande van landbouw tot defensie, bieden ruimtevaartdata dus een meerwaarde. Kortom, ruimtevaart en zijn afgeleide markten en diensten hebben een enorm potentieel.

In totaal werden 5 mandaten toegekend:

  1. Zo focust het onderzoek van Vjera Radonicic (Vrije Universiteit Brussel) op één van de meest intrigerende wetenschappelijke vragen van het moment, namelijk het bestaan van leven in buitenaardse omgevingen. Het onderzoek focust zich op de ontwikkeling van een instrument om die trillingen te detecteren.
  2. Het onderzoek van Catho Schoenmaekers (Universiteit Antwerpen) probeert dan weer de effecten van ruimtevaart op het menselijk lichaam bloot te leggen.
  3. Enrico Anfuso (Vrije Universiteit Brussel) voert onderzoek naar thermische beschermingssystemen om capsules te beschermen tegen de extreme hitte die optreedt tijdens de atmosferische terugkeer in de dampkring.
  4. Hanne Baeke (KU Leuven) wil met haar doctoraat dan weer de kennis van ruimteweer rond gemagnetiseerde (Mercurius) en niet-gemagnetiseerde (Maan) rotsachtige lichamen verbeteren. Cruciaal, gezien zonnestraling schadelijk is voor zowel astronauten als satellieten.
  5. Max Kiewiet (Universiteit Gent) tenslotte wil in zijn project lasers en detectoren met lage ruis integreren op commerciële fotonische chips.

De onderzoekers kunnen vanaf 1 januari 2022 aan de slag gaan. De komende 2 jaren worden er nog eens 11 nieuwe mandaten toegekend.