Bart Vermang wint KVAB-prijs Technische Wetenschappen

De KVAB reikt jaarlijks deze prijs uit aan een jonge, beloftevolle onderzoeker in Vlaanderen (-40 jaar) die excelleert in het domein van de technische wetenschappen. Dit jaar ontvangt Professor Bart Vermang (UHasselt/imec) de prestigieuze prijs.

Trefwoorden: #Bart Vermang, #dunnefilm, #imec, #UHasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Bij deze prestigieuze prijs ‘Laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen’ van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst (KVAB) hoort een prijs ter waarde van 10.000 euro, die hij kan inzetten voor zijn onderzoek naar nieuwe materialen voor hernieuwbare energie-applicaties.

Bart Vermang: “Deze prijs is een echte teamprestatie. Als hoofd van een onderzoeksgroep van een 25-tal onderzoekers aan UHasselt en imec binnen de samenwerking van EnergyVille en Solliance, ben ik ontzettend trots om het laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen in ontvangst te mogen nemen (op 5 februari).”

In zijn onderzoek focust Vermang op zonne-energie. Via zogenaamde dunnefilmmaterialen, onderzoekt hij samen met zijn team tal van hernieuwbare energietoepassingen. Dunnefilmmaterialen zijn flinterdunne materialen van slechts enkele micrometers dik die evenveel licht kunnen absorberen als de traditionele zonnepanelen uit silicium, die honderden keren dikker zijn.

Vermang: “Dunnefilmmaterialen hebben ontzettend veel potentieel. Niet alleen zijn ze goedkoper, omdat je minder materiaal nodig hebt om ze te maken. Ook zijn ze erg flexibel, waardoor ze eenvoudig geïntegreerd kunnen worden op verschillende ondergronden zoals bijvoorbeeld glas of metaalfolies waardoor er mooiere integratiemogelijkheden zijn voor gebouwen, wagens en wegen.”