Nieuw WKK-installatie zorgt voor duurzamere meststoffen

Timac Agro koos ervoor om het energieverbruik van de fabriek in Charleroi op een efficiëntere en duurzamere manier aan te pakken. Het resultaat is een gloednieuwe WKK-installatie die het productieproces van lokale warmte en elektriciteit voorziet.

Trefwoorden: #landbouw, #Luminus, #meststof, #Timac Agro, #warmtekrachtkoppeling, #WKK

Lees verder

Techniek

( Foto: Luminus Solutions )

ENGINEERINGNET.BE - De meststoffenproducent Timac Agro wou de energie, die nodig is om de fabriek te laten draaien, op een duurzame en efficiënte manier zelf opwekken door middel van warmtekrachtkoppeling. Daarvoor deed het bedrijf een beroep op Luminus Solutions.

Dit resulteerde in een efficiënte decentrale energieproductie in de vorm van een 1.200 kWe warmtekrachtkoppeling (WKK), die volledig geïntegreerd werd in het productieproces van de meststoffen.

Bij Timac Agro worden de rookgassen rechtstreeks geïnjecteerd in het droogproces en wordt het warme water van de WKK gebruikt voor de voorverwarming van de brander- en verdunningsluchtstromen. De geproduceerde elektriciteit wordt volledig op de site verbruikt.

Door een groot deel van zijn energie op deze manier zelf te produceren, kan het bedrijf een verwachte CO2 besparing van 30% realiseren, oftewel een daling van zijn CO2 uitstoot met ongeveer 900 ton per jaar. Hierdoor is de investering in minder dan 3 jaar terugverdiend.

ACHTERGROND
Een WKK produceert zowel elektriciteit als warmte uit één enkele fossiele of hernieuwbare energiebron. De warmte die vrijkomt bij de verbranding en de geproduceerde elektriciteit dienen om grote gebouwen te verwarmen. WKK's hebben een rendement van 90-95% en zijn daarom veruit de meest efficiënte technologie voor de gedecentraliseerde productie van elektriciteit en warmte. Warmtekrachtkoppeling bespaart fossiele brandstof en beperkt zo de CO2-uitstoot.