ERC Starting Grant voor imec-onderzoek naar kwantumelektronica

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft een startersbeurs toekent aan Christian Haffner, imec-onderzoeker die baanbrekend werk levert op het vlak van kwantumelektronica. Hij ontvangt bijna twee miljoen euro voor vijf jaar onderzoek.

Trefwoorden: #ERC, #imec, #kwantumcomputer, #onderzoek

Lees verder

nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Kwantumcomputers zijn de gedoodverfde kandidaten om extreem snelle en krachtige computers te maken voor de toekomst van gegevensbeheer, cryptografie, artificiële intelligentie en andere toepassingen die tegen de limieten van onze klassieke elektronica aanlopen.

Maar kwantumprocessoren hebben nog een lange weg af te leggen vanuit het huidige fundamentele onderzoek. Hun meest waarschijnlijke werking zal gebaseerd zijn op een combinatie van elektromagnetische signaalverwerking bij extreem lage (cryogene) temperaturen en optische signaaluitwisseling bij kamertemperatuur. Hiervoor zijn elektro-optische versterkers nodig die deze overgang tussen elektrische en optische qubits naadloos kunnen uitvoeren.

De ambitie van Christian Haffner en zijn team is om dergelijke technologie te ontwikkelen en daarmee een belangrijke deur open te zetten voor de verdere ontwikkeling van kwantumcomputers.

Haffner: “Dat ik deze beurs heb gekregen is een ongelooflijke erkenning. Daarenboven helpt het bijhorende budget aanzienlijk om ons onderzoek te versnellen.”