Luchtkwaliteit meten met CO2-meter uit gerecycleerd polypropyleen

VITO en Connectum ontwikkelden in samenwerking met Fost Plus een CO2-meter in de vorm van een huisje waarmee lagere scholen de luchtkwaliteit kunnen controleren. De huisjes zijn gemaakt van gerecycleerd polypropyleen (PP).

Trefwoorden: #CO2, #FOST, #recycleren, #VITO

Lees verder

nieuws

( Foto: Connectum )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de uitbreiding van de sorteerboodschap voor plastic verpakkingen, kan er elk jaar zo’n 8 kg plastic per inwoner extra gerecycleerd worden en kan er in België jaarlijks zo’n 100.000 ton CO2 bespaart worden.

Bij de verpakkingen die ondertussen wel bij het PMD gesorteerd mogen worden, zitten onder meer botervlootjes, flacons, flessen en plastic potjes in PP. Deze materiaalsoort wordt vandaag gerecycleerd bij vertrouwde partners in België, Frankrijk en Nederland.

In samenwerking met VITO, die de technologie ontwikkelde, produceert Connectum uit Wuustwezel een CO2-meter van gerecycleerd plastic, waarvoor Fost Plus het gerecycleerde materiaal aanlevert. Op die manier kunnen ruim 2.000 CO2-meters gratis ter beschikking gesteld worden aan klassen in het lager onderwijs.

Het huisje meet de CO₂ concentratie in de lucht door middel van niet-dispersieve infraroodstraling, en deze concentratie wordt vertaald naar een lichtkleur: groen (tot 900 ppm), oranje (901 ppm tot 1200 ppm) en rood (meer dan 1200 ppm).