TU Delft bouwt CO2-vrij energiesysteem voor gebouwde omgeving

Op The Green Village, het fieldlab voor duurzame innovatie op de Nederlandse TU Delft Campus, start een uniek project dat de energietransitie in de gebouwde omgeving kan versnellen: het 24/7 Energy Lab.

Trefwoorden: #CO2, #energie, #gebouw, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - In dit lab wordt de elektriciteitsvoorziening van een eenpersoonshuishouden CO2-vrij gemaakt op basis van zonne-energie. Het gaat hier om een huishouden zonder aardgasaansluiting met een verbruik aan stroom van circa 2200 kWh per jaar.

In een latere fase wordt de restwarmte die vrijkomt, gebruikt om andere huizen op het terrein te verwarmen. Er wonen momenteel twaalf mensen. 'Hun ervaring is erg waardevol bij de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk systeem,' stelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village

Doel is om over drie jaar heel The Green Village te voorzien van lokaal opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen. Om daarna op te schalen naar buurt-/wijkniveau.

Een centrale rol in het project is weggelegd voor het Electronic Management System (EMS). Dit gaat de verschillende technische onderdelen aansturen. Daarbij rekening houdend met zoveel mogelijk variabelen, zoals het weer op dat moment, de weersvoorspelling en de te verwachten vraag en aanbod.

Projectleider John Schmitz: ‘Het EMS moet met intelligente algoritmes vragen als 'Ga ik de nu opgewekte energie omzetten in waterstof of moet ik eerst de elektrische auto opladen?' beantwoorden.

Zo’n geïntegreerd systeem bestaat nu nog niet, maar is cruciaal om er zeker van te zijn dat de leverbetrouwbaarheid van dit nieuwe, lokale, CO2-vrije systeem straks net zo groot is als die van het conventionele systeem. Nederland is gewend aan meer dan 99,9% leverbetrouwbaarheid, dat moeten we wel evenaren.’

De grote technische uitdaging ligt in het aan elkaar knopen van allerlei componenten en de aansturing daarvan. Elektra, gas en warmte stromen nu nog apart van elkaar door de straat, maar dat gaat veranderen.

Een stabiel, duurzaam energiesysteem vraagt om conversies tussen elektra, waterstof en warmte, met elk eigen buffermogelijkheden. Ook heb je bijvoorbeeld omvormers nodig om zonnepanelen, die gelijkstroom leveren, te kunnen aansluiten op een netwerk van wisselstroom.

Voor een grootschalige overgang naar energie-autonome wijken is het noodzaak dat ook de politiek in beweging komt. Er zijn nog veel juridische beperkingen, vooral rond het gebruik van waterstof. ‘Zowel de warmte-, elektriciteits-, als gaswet lopen achter op de technologie,’ zegt Kreijns. ‘Er is een sterke behoefte aan meer speelruimte om innovaties door te ontwikkelen.’