75 miljoen euro voor ontwikkeling nieuwe kankerbehandelingen

De biotechnologische start-up Ambagon Therapeutics, een spin-off van de Nederlandse TU Eindhoven, heeft bij een financieringsronde 75 miljoen euro opgehaald voor de doorontwikkeling van moleculaire lijm.

Trefwoorden: #kanker, #medicijn, #onderzoek, #TU/e, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Met het geld gaat het Nederlands-Amerikaanse bedrijf medicijnen doorontwikkelen waarmee kanker in de toekomst beter is te behandelen. Ambagon is in 2020 ontstaan op basis van vele jaren onderzoek aan TU Eindhoven van onder meer Eline Sijbesma en Loes Stevers.

Zo creëerde Sijbesma een moleculaire lijm waarmee je een beginpunt hebt voor het ontwikkelen van borstkankermedicijnen. De lijm biedt ook goede perspectieven voor de ontwikkeling van medicijnen voor onder meer diabetes of taaislijmziekten.

Er werken momenteel 20 mensen bij Ambagon; de helft op de TU/e-campus in Eindhoven en de helft in San Francisco. Het is de bedoeling dat dit aantal in Eindhoven door de financiële injectie verdubbelt.

Op dit moment is het team bezig met de doorontwikkeling van de moleculaire lijm, een medicijn dat het mogelijk maakt om ziekteverwekkende eiwitten beter in toom te houden.

"Wanneer eiwitten muteren, overactief worden en daardoor niet goed functioneren, kunnen ze bijdragen aan de groei van bijvoorbeeld tumoren,” aldus TU/e-hoogleraar Luc Brunsveld die mede-oprichter van Ambagon is.

"Andere eiwitten kunnen deze onbalans herstellen door de zieke eiwitten in toom te houden en tumorgroei te stagneren. Deze ‘goede’ eiwitten kunnen daarbij worden geholpen door sommige medicijnen."

"Maar dat lukte tot nu toe alleen als de ziekte veroorzakende eiwitten een duidelijke structuur hebben en dat is lang niet altijd het geval. Vaak hebben dit soort eiwitten een onduidelijke structuur."

Onderzoekers van TU/e en de Universiteit van California hebben daarom moleculen ontwikkeld die ‘goede’ eiwitten toegang geven tot ziekte veroorzakende eiwitten zonder duidelijke structuur.

Dit molecuul koppelt deze twee eiwitten aan elkaar waardoor een toegang ontstaat, de zogeheten moleculaire lijm. Als dit verder ontwikkeld wordt tot een volwaardig medicijn maakt dat onder meer betere kankerbehandeling mogelijk.

De financieringsronde werd geleid door Nextech Invest. Een eerdere seed-ronde werd gefinancierd door RA Capital Management, Droia Ventures, Inkef Capital, AbbVie Ventures, MRL Ventures Fund en Mission BioCapital. Investeerders van de seed sloten zich allen aan bij de huidige Series A-financieringsronde, samen met de nieuwe investeerder Surveyor Capital van Citadel.