Eerste bedrijven vestigen zich op het NextGen District

Triple Helix en het Amerikaanse Bolder Industries vestigen zich als eerste op het NextGen District, de nieuwe hotspot voor circulaire economie in het hart van de Antwerpse haven. De overeenkomsten werden deze week ondertekend.

Trefwoorden: #BlueChem, #haven, #incubator, #NextGen

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Het Antwerpse bedrijf Triple Helix (start-up gevestigd in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie) gaat er een recyclagefabriek bouwen om polyurethaanschuim, afkomstig van onder meer afgedankte matrassen, isolatiepanelen en autozetels, samen met gebruikte PET uit de retail- en voedingsindustrie, om te zetten in polyolen en amines.

Die zuivere chemische stoffen kunnen dan opnieuw ingezet worden als grondstof bij de productie van nieuwe materialen. De installatie zal volledig circulair werken en in haar eigen energiebehoeftes voorzien.

Het Amerikaanse Bolder Industries, pionier op het gebied van duurzame chemieproductie op basis van afgedankte autobanden, levert enorme milieubesparingen op voor de wereldwijde rubber- en kunststofindustrie.

Met een gepatenteerd proces extraheert het bedrijf de chemische stoffen uit afgedankte autobanden om er grondstoffen van te maken voor hergebruik in rubber, kunststoffen en chemieproducten. In dit terugwinningsproces wordt 98% van de materialen van de band gerecupereerd.

De totale investeringswaarde van deze twee pioniersprojecten bedraagt ongeveer 100 miljoen euro en zou voor minstens 70 nieuwe jobs kunnen zorgen. Na het aanvragen van de nodige vergunningen, is de doelstelling om tegen 2023-2024 operationeel te zijn.