Kankerdiagnostiek sneller en toegankelijker dankzij verbeterde echo-technieken

Promovenda Anastasiia Panfilova van de Nederlandse TU Eindhoven ontdekte onder meer een contrastvloeistof die inzetbaar is om lokaal medicijnen af te leveren die zo tot in de tumor kunnen doordringen.

Trefwoorden: #diagnose, #kanker, #research, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de meeste soorten kanker stelt de specialist de diagnose aan de hand van histopathologisch onderzoek. Daarbij worden weefsels onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van mogelijke ziekteprocessen.

In de fase daarna spelen beeldvormende technieken een belangrijke rol: bij het classificeren van de tumor, prognosebepalingen en behandeling. In sommige gevallen worden beeldvormende technieken direct ingezet om kanker op te sporen.

Het gaat hier dan meestal om MRI, CT en ET (emission tomography). Echografie gebruikt de specialist voornamelijk tijdens het nemen van een biopt om histopathologische analyse uit te voeren.

Toch kent echografie veel voordelen. Het is snel, laat meteen resultaten zien, is draagbaar en betaalbaar. Het is daarom van belang om echografietechnieken nog beter te maken, zegt promovenda Anastasiia Panfilova.

Panfilova bestudeerde twee nonlineaire echografietechnieken: contrast-enhanced ultrasound (CE-US) en nonlinear parameter imaging (B/A).

De veelbelovendste resultaten zag ze op het gebied van CE-US. “Om met CE-US beelden te maken, krijgt de patiënt een contrastvloeistof in de bloedbaan gespoten. We gebruiken daarvoor kleine gasbelletjes met een doorsnede van 1-10 micrometer, die door een biocompatibele coating stabiel blijven."

"Als een tumor groeit, worden nieuwe bloedvaten aangelegd voor de aanvoer van groeibouwstenen, maar dit vatenstelsel is vaak heel onregelmatig. Dat kan ongunstig zijn voor de opname van contrastvloeistof en het vervolgens zichtbaar maken van een tumor.”

Panfilova onderzocht daarom de verspreiding van CE-US contrastvloeistof in vatenstelsels en vond een nieuwe contrastvloeistof die nog beter onderscheid maakt tussen gezond en tumorweefsel, en ook tumoren met een onregelmatig vaatstelsel zichtbaar maakt.

Ook toonde ze aan dat de specifieke gasbubbels in deze contrastvloeistof een vloeistofkern kunnen bevatten. Dat biedt mogelijkheden om de contrastvloeistof in te zetten om medicijnen in de tumor te brengen terwijl ze via de echo zijn te volgen.