Snelle CO2-omzetting door kobalt-oxide nanodeeltjes op titaandioxide

Scheikundigen van de Nederlandse Universiteit Utrecht en het Paul Scherrer Institut in Zwitserland hebben het mechanisme achter kobalt-oxide als actieve component voor CO2-omzetting ontrafeld.

Trefwoorden: #CO2, #nano, #titaanoxide, #UUtrecht

Lees verder

research

( Foto: UUtrecht )

ENGINEERINGNET.BE - “Dit is belangrijke fundamentele kennis waarmee we betere katalysatoren kunnen ontwikkelen voor de omzetting van CO2 naar brandstof”, zegt onderzoeksleider Bert Weckhuysen.

De onderzoekers werken aan een betere omzetting van CO2 naar brandstof op de katalytische oppervlakken van kobalt-oxide en metallisch kobalt. Het omzetten van CO2 naar brandstof biedt perspectieven voor de toekomst: overstappen van een lineaire samenleving naar een duurzame, circulaire samenleving.

Specifieker gezegd kunnen zulk soort processen de CO2-uitstoot verminderen en een manier bieden om energiebronnen, zoals brandstof en andere chemische bouwstenen, direct uit CO2 te maken.

Bijzonder aan dit onderzoek is dat wetenschappers normaal gesproken aannemen dat alleen metallische oppervlakken actief zijn in katalytische processen. Hier tonen de onderzoekers aan dat kobalt-oxide nanodeeltjes gestabiliseerd op dragermateriaal titaandioxide zelfs actiever zijn in het omzetten van CO2 dan metallische kobalt nanodeeltjes op hetzelfde dragermateriaal.

Ze bewijzen met behulp van infrarood licht dat kobalt-oxide een ander reactiemechanisme volgt dan metallisch kobalt. Het reactiemechanisme van kobalt-oxide levert langere koolstofwaterstofketens op, die meer energie bevatten dan kleine ketens.

Promovenda Iris ten Have en Weckhuysen benadrukken echter dat het doen van meer onderzoek belangrijk is om dit katalytisch proces efficiënter en dus uiteindelijk economisch rendabel te maken.