Zuidpoolexpeditie levert belangrijke data op voor bouw Antarctica-rover

Studenten van Nederlandse TU Eindhoven verzamelden data voor de bouw van hun Antarctica-rover: een zelfontworpen zonnemobiel die onbemand klimaatonderzoek op de Zuidpool mogelijk moet maken.

Trefwoorden: #Antarctica, #data, #research, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: Team Polar )

ENGINEERINGNET.BE - Ewout Hulscher en Oscar Mannens, de TU/e-studenten die namens Team Polar onderzoek op Antarctica deden, zijn na twee weken huiswaarts gekeerd.

Hoewel het team nog uitgebreid naar de data gaat kijken, geeft Hulscher aan dat hij tevreden is met de eerste binnengekomen informatie. Het is duidelijk dat de kracht van de zon ook op bewolkte dagen hoger is dan verwacht.

Hulscher: “De zon staat dan wel extreem laag, maar het continent is wit en daardoor reflecteert 75 tot 90 procent van het zonlicht. Ook is het nu op Antarctica 24 uur per dag licht. Op de Zuidpool rijden met een zonnewagen is mogelijk, maar een makkelijke opgave is het niet.”

De data die via onder meer een spectrometer en twee pyranometers zijn verzameld, worden ook gedeeld met de onderzoekswereld.

Mannens: “Met deze data kunnen we modellen maken, zodat we erachter kunnen komen hoe ver ons voertuig in de toekomst op Antarctica kan rijden. Het is voor de onderzoekswereld belangrijk om te weten of onze rover honderden of duizenden kilometers per seizoen kan afleggen.”

De Antarctica-rover moet ervoor gaan zorgen dat klimaatonderzoek op het koudste en meest afgelegen continent op aarde duurzamer, makkelijker en goedkoper wordt. Het voertuig gaat rijden op ingebouwde zonnepanelen, terwijl onder meer sensoren ervoor moeten zorgen dat het voertuig zonder menselijke inbreng van punt A naar B kan rijden.

Zeventien studenten van uiteenlopende studierichtingen werken mee aan de bouw van het voertuig.


Lees ook dit eerdere bericht: ‘Antarctica-rover’ maakt onbemand klimaatonderzoek op de Zuidpool mogelijk