AE+ eerste Belgisch ingenieursbureau dat ISO19650 BIM certificering haalt

Het Limburgse studie en-ingenieursbureau AE+ heeft als eerste studiebureau in België de ‘BIM volgens de ISO19650 norm’ certificatie binnengehaald en mag dus het certificaat Bimproof-validated by Vinçotte voeren.

Trefwoorden: #AE+, #BIM, #certificering, #ingenieursbureau, #Vinçotte

Lees verder

Techniek

( Foto: Vinçotte )

ENGINEERINGNET.BE - Het Bimproof-validated by Vinçotte certificaat is ontstaan uit een samenwerking tussen Bimproof, dat BIM-maturiteit van bedrijven auditeert en Vinçotte dat zorgt voor certificering van o.a. ISO normen. Het label toont aan dat een bedrijf BIM implementeert volgens de ISO19650 norm.

Matthise Gosselink van Bimproof: “Heel veel bedrijven in de bouw doen al een beetje BIM maar vaak is het eindresultaat een veredelde 3D voorstelling van een bouwproject. De echte meerwaarde van BIM kan pas blijken wanneer alle partijen betrokken bij een project volgens afgesproken procedures informatie opbouwen en uitwisselen. Dit vereist een procesmatige aanpak en gestandaardiseerde werking, de ISO19650 norm biedt hiervoor een internationaal gedragen framework”.

AE+ werkte al langer met BIM maar besefte dat een meer gestructureerde aanpak voor het hele bedrijf nodig was. Wim Diliën, zaakvoerder AE+: “We zien steeds meer Design&Build projecten waarbij een opdrachtgever een project aan een heel team gunt ipv. aan verschillende individuele partijen. Gestructureerd en gestandaardiseerd samenwerken als team wordt dus meer dan ooit cruciaal om projecten te winnen en rendabel te maken.”

90% van het certificatieproces gaat eigenlijk niet over de BIM technologie zelf maar over de processen errond, over de communicatie, over procesbeheersing en kwaliteitscontrole, en tenslotte over hoe je de manier van (samen)werken 100% dummy proof kunt maken.

Voor dit bedrijf is het behalen van het Bimproof-validated by Vinçotte certificaat een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie. Bovendien verwacht Diliën dat de ISO 19650 norm een standaard gaat worden voor de hele sector en dat overheden en grote bedrijven bij het aanbesteden van hun projecten zullen eisen dat het hele team gecertificeerd is of minimaal gescreend wordt op BIM-maturiteit.

De eerste fase van de certificatie was een voorbereidende audit waarop er werd besproken op welke punten nog verbetering nodig was. Daarna kwam de echte audit door Bimproof en tot slot kwam Vinçotte voor de certificatie. Nu volgt een periode van opleiding van het hele bedrijf en het verdere optimalisaties.