Fabrikanten bereiden apparatuur al voor op 5G

Momenteel is 5G light al beschikbaar in België, maar vanaf het tweede kwartaal in 2022 zal naar verwachting de uitrol van full 5G pas echt van de grond komen. Tom Lauwers en Sebastian Laureyssens van Panasonic Toughbook aan het woord.

Trefwoorden: #5G, #apparatuur, #Panasonic

Lees verder

Nieuws

( Foto: Panasonic Toughbook )

ENGINEERINGNET.BE - 5G is sneller, kent een betere reactietijd en kan meer toestellen, zoals sensoren, verbinden. De uitrol van 5G kan industriële en maatschappelijke innovaties met zich meebrengen.

Van 5G wordt gezegd dat het smart factories waarin mens en machine samenwerken kan realiseren. Kortom, 5G creëert hoge verwachtingen. Hoog tijd om ons eens te verdiepen in wat er echt met 5G mogelijk is.

Voordelen van 5G
Tom Lauwers: “5G is met snelheden tot 20Gbps 10 keer sneller dan 4G. Dat is al een enorme vooruitgang, maar de echte toegevoegde waarde zit hem in de hoge betrouwbaarheid en de lage latentie van 1ms. Daarmee is het mogelijk om zeer snel data uit te wisselen, niet alleen voor de gebruiker op zijn apparatuur maar het biedt ook veel mogelijkheden voor applicaties voor machine-to-machine communication en IoT omdat er nauwelijks vertraging optreedt tussen de apparaten.

Een derde voordeel is het hogere aantal connecties binnen het antennebereik waardoor connectieproblemen op festivals of andere evenementen niet meer voor zullen komen. Dit geldt natuurlijk ook voor industriële omgevingen waarbij steeds meer sensoren worden geconnecteerd om de processen te monitoren wat op een 4G netwerk niet mogelijk was.”

Meer Antennes
“Om het volledige potentieel van 5G te benutten, is niet enkel een eenvoudige netwerkupgrade nodig. Er worden namelijk twee complementaire 5G-technologieën gebruikt. Er is de sub-6GHz technologie die gebruikmaakt van het spectrum onder 6 GHz.

Dit spectrum is tot nu toe de sleutel geweest tot de uitrol van 5G dankzij de uitgebreide dekking en het feit dat het naast bestaande 4G LTE-apparatuur kan worden geïnstalleerd. Het antennebereik daarentegen zal bij 5G kleiner zijn dan dat van 4G maar daarvoor krijg je wel veel meer snelheid.

Daarnaast is er ook de mmWave met erg hoge frequenties. Deze maakt de supersnelle overdracht van grote hoeveelheden data mogelijk, maar het antennebereik is echt klein. Verwacht wordt dat de mmWave-technologie ook zal worden gebruikt voor veel bedrijfsnetwerken of privécampusnetwerken en ter ondersteuning van de digitalisering en automatisering van fabrieken in het kader van fabricage 4.0.

Naast het andere spectrum vereist mmWave ook een andere infrastructuur. Sub-6 vereist vier antennes in het mobiele computertoestel (één uplink en drie downlinks), maar mmWave vereist meer met twee uplinks en vijf downlinks. Dus om optimaal gebruik te maken van 5G zijn door het kortere bereik van de mmWave-technologie meer zenders nodig,” besluit Lauwers.

Nieuwe mogelijkheden
“5G maakt Push To Talk (PTT) mogelijk door de low latency van het netwerk. Door de snelle reactietijd kan door middel van voice-commands of data van sensoren sneller worden ingegrepen in bijvoorbeeld het productieproces.

Bijvoorbeeld sensoren meten op 1ms afwijkingen van de kwaliteitseisen en op basis van die data kan direct worden ingegrepen in het productieproces om erger te voorkomen,” vertelt Sebastian Laureyssens. “De snelheid waarin grote hoeveelheden data kunnen worden verwerkt, maakt verantwoordt ingrijpen in een vroeg stadium mogelijk.”

“Ook AR en VR zullen van 5G profiteren”, gaat Laureyssens verder. “Voor AR en VR is het noodzakelijk om grote hoeveelheden data uit te wisselen. Dat is allen mogelijk als de data zeer snel en met minimale vertraging kan worden overgedragen.

Ook machines, robots en in de toekomst ook de auto die volledig autonoom werken hebben 5G netwerken nodig om de grote hoeveelheden data in korte tijd te kunnen verwerken.,” besluit Laureyssens.

Aangepaste apparatuur
Hoewel veel van de toekomstige toepassingen voor 5G nog moeten worden bedacht, zullen ze ongetwijfeld de maatschappij en de manier waarop we leven en werken op fundamentele manieren veranderen.

Het zal een belangrijke technologische stap voorwaarts zijn voor de klanten en Panasonic bijvoorbeeld bereidt zijn mobiele computerapparatuur nu al voor op de 5G-revolutie.