AgriVoltaïcs sleept Febeliec Energy Award 2021 in de wacht

Voor de zevende keer op rij reikte Febeliec hun Energy Award uit. Het winnende project Agrovoltaïcs, een samenwerking tussen KULeuven en Energyville, werd bekroond voor hun bijdrage aan de huidige energieproblematiek.

Trefwoorden: #AgriVoltaïcs, #energie, #Febeliec

Lees verder

Nieuws

( Foto: Febeliec )

ENGINEERINGNET.BE - Wouter De Geest, voorzitter van de jury: “Het was een boeiend jaar met zeer uiteenlopende projecten die telkens de klimaatuitdagingen vanuit verschillende invalshoeken benaderden. De winnaar, het AgriVoltaics project, brengt 2 zeer actuele topics samen: voedselproductie en duurzame elektriciteitsproductie.

Enerzijds is er grote nood aan meer hernieuwbare elektriciteit waarbij zon een grotere rol moet spelen, anderzijds is er zeker in een land zoals het onze momenteel een eerder beperkte oppervlakte voor zonnepanelen beschikbaar.  Het project AgriVoltaics zoekt hiervoor een oplossing door landbouwgrond hiervoor beschikbaar te krijgen maar dan wel zo dat de voedselproductie op deze terreinen niet wordt gehinderd en zelfs kan worden verbeterd.”  
     
Het AgriVoltaics project spitst zich toe op het combineren van de juiste zonnepanelen, de juiste plaatsing ervan, de impact op de gewasopbrengsten en zoekt uiteindelijk naar een duurzaam verbeteren van de inkomsten voor de landbouwer in een optimale combinatie van energie- en gewasopbrengsten.

Met de organisatie van de Febeliec Energy Award wil Febeliec creativiteit en innovatie rond de energieproblematiek stimuleren.

Dit waren de leden van de jury: 
Wouter De Geest, voorzitter van de jury, voorzitter VOKA - André Bouffioux, CEO Teconex, ex-CEO Siemens Belgium-Luxembourg - Daniel Dobbeni, President KIC InnoEnergy Benelux, ex-CEO Elia - Damien Ernst, Professor UCLiège - Dirk Fransaer, Managing Director VITO - Luc Huysmans, journalist Trends - Christiane Malcorps, ex-Solvay Country Manager Belgium & Global Facility Manager - Luc Sterckx, voorzitter Febeliec

Op de foto (vlnr.): Luc Sterckx, voorzitter Febeliec - Wouter De Geest, voorzitter jury - Thomas Reher, KULeuven PhD Researcher Agrivoltaics