Internationaal project maakt digitale tweeling van de oceaan

Het internationale project ILIAD, met onder meer ILVO, creëert een Europese Digital Twin of the Ocean die hoge resolutie modellering combineert met realtime detectie van oceaanparameters.

Trefwoorden: #digital twin, #ILVO, #oceaan, #project

Lees verder

research

( Foto: ocean-twin.eu )

ENGINEERINGNET.BE - ILIAD gaat virtuele modellen ontwikkelen die zijn ontworpen om nauwkeurig de veranderingen en processen in de oceaan weer te geven.

Doel is om een interoperabel, data-intensief en kosteneffectief model te commercialiseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe data uit wereldwijde bronnen en moderne computerinfrastructuur. Bijvoorbeeld Internet of Things, sociale netwerken, Big Data en cloud computing.

Het ILIAD-consortium, met partners uit 18 verschillende landen, combineert hoge-resolutiemodellering met realtime detectie van oceaanparameters en geavanceerde algoritmen voor het voorspellen van gebeurtenissen en patroonherkenning.

De virtuele representaties gaan bestaan uit verschillende realtime tot bijna realtime digitale replica's van de oceaan.

ILIAD creëert ook een marktplaats om apps, plug-ins, interfaces, onbewerkte data, data uit burgerwetenschap, gesynthetiseerde informatie en diensten met toegevoegde waarde te distribueren in combinatie met de ILIAD Digital Twin.

ILVO zal data en modellen aandragen aan het ILIAD-platform, met de focus op de pilot in de Noordzee rond visserij en aquacultuur.

Via het VISTools-systeem worden bijna realtime oceanografische en visserijdata verzameld door vier Belgische vissersvaartuigen, en daarvoor wordt een verbinding gemaakt met het platform.

Deze gegevens worden samengevoegd met andere visserijgegevens uit bestaande databases om modellen voor visserij-impact en bestandsbeoordeling in het gebied te bouwen en te verbeteren.

De ontwikkeling van een Digital Twin is nodig om zinvolle en informatieve modelevaluaties en vergelijkingen mogelijk te maken voor grote aardwetenschappelijke toepassingen, van weersvoorspellingen tot klimaatverandering.  

Dankzij de ILIAD-benadering zijn onderzoekers straks in staat om wat-als-scenario's te ontwikkelen en de impact te analyseren van maatregelen ter voorkoming van en aanpassing aan klimaatverandering.