Interuniversitair project zet lichttechnologie in voor kankerdetectie

Het Belgisch-Poolse project CHARMING, met onder meer VUB, heeft een nieuw technologisch platform ontwikkeld voor toepassingen op vlak van biomedische detectie en beeldvorming.

Trefwoorden: #detectie, #fotonica, #kanker, #VUB

Lees verder

research

( Foto: eos-charming.be )

ENGINEERINGNET.BE - Wanneer kanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, zijn vertragingen in de zorg te voorkomen en de kansen om op behandeling te reageren significant groter.

Belgische en Poolse onderzoekers werkten daarom samen in het CHARMING-project, dat inzette op de unieke eigenschappen van licht en de nieuwste op licht gebaseerde technologie: de fotonica.

In de afgelopen decennia werden toepassingen gebaseerd op deze optische vezels steeds populairder in de biowetenschappen.

Hier worden ze gebruikt als zeer gevoelige sensoren om minuscule hoeveelheden biologische cellen te detecteren of als flexibele lichtbronnen die in-vivo microscopie van biologisch weefsel mogelijk maken. Op die manier maken ze een vroege diagnose van medische aandoeningen mogelijk.

Ook zijn er nieuwe nanocarbon-materialen ontstaan, zoals grafeen en koolstofnanobuisjes. Grafeen is gemaakt van een plaatachtige enkele laag koolstofatomen. Nanobuisjes zijn holle buizen op nanoschaal die uit dezelfde koolstofplaat zijn opgerold.

Deze nieuwe materialen interageren op zo'n buitengewone manier met licht dat er nog betere sensoren en lichtbronnen kunnen worden gemaakt.

CHARMING was zo in staat een nieuwe klasse van sensoren en beeldvormende systemen te produceren, met als doel kankercellen met ongeziene gevoeligheid op te sporen en te visualiseren.

Projectpartners:
UAntwerpen, VUB, Université de Mons, Warsaw University of Technology en het Łukasiewicz Institute of Microelectronics.

Dit project begon op 1 januari 2018 en eindigde op 31 december 2021. Met financiering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.