Databotpionier breidt aanbod uit met testing-mogelijkheden

RPA-specialist TeRoCo biedt als een van de eerste Belgische databot-ontwikkelaars stresstesting van datainfrastructuur aan, om zo preventief storingen of capaciteitsproblemen op te sporen.

Trefwoorden: #data, #robotic process automation, #Teroco, #test

Lees verder

Techniek

( Foto: Teroco )

ENGINEERINGNET.BE - RPA, ofwel robotic process automation, krijgt de laatste jaren voet aan de grond om repetitieve administratieve bedrijfsprocessen te automatiseren. De tijd die daardoor vrijkomt, kunnen werknemers gebruiken om meer uitdagende en afwisselende taken uit te voeren.

Een toepassing van RPA die vooralsnog weinig benut werd, is de mogelijkheid om databots in te zetten bij het stresstesten van digitale infrastructuur zoals apps of websites. Via databots kunnen enorm veel interacties met bedrijfsplatformen of applicaties gesimuleerd worden, om op die manier storingen of capaciteitsproblemen preventief op te sporen.

Naarmate digitale infrastructuur complexer wordt, groeit de nood aan testing volgens medeoprichter van TeRoCo Pascal Kemps: “De digitale infrastructuur van bedrijven moet robuust zijn en een groot aantal interacties tegelijkertijd kunnen verwerken."

"Het inzetten van databots om die situaties te simuleren en de infrastructuur preventief te testen is de volgende stap in de evolutie van RPA-technologie.”

Binnen TeRoCo coördineert de recent aangeworven expert Gert Ennekens de testing-pijler. Hij heeft jarenlange ervaring als test manager en adviseur in de financiële en farmaceutische sector en ontwikkelt bij TeRoCo zijn kennis van RPA verder.

“Binnen de testing-wereld merkte ik de laatste jaren al een verschuiving van het manueel naar geautomatiseerd testen. Bij TeRoCo kan ik mijn kennis en ervaring koppelen aan de aanwezige expertise op vlak van RPA en databots.”

Testing wordt, volgens Ennekens, nog te vaak onterecht beschouwd als een overbodige kost omdat er enerzijds geen direct resultaat zichtbaar is en het anderzijds zeer arbeidsintensief is.

“Er is namelijk geen enkele applicatie die zonder bugs ontwikkeld wordt, en daarom is testing zo belangrijk. Je krijgt meer garanties op een stabiele en kwalitatieve infrastructuur als je nagaat of de software aan alle functionele eisen voldoet.”

Om te onderzoeken of testing nut heeft in een bepaalde RPA-case, wordt eerst een risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van die resultaten wordt een teststrategie op maat van de klant ontwikkeld.